• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

МВнР: България е сред основните доставчици на оръжие за дискусионни дестинации

МВнР: България е сред основните доставчици на оръжие за дискусионни дестинации

/КРОСС/ Министерството на икономиката: Няма как да изнасяме оръжие за Норвегия и Хонолулу
„За МВнР става все по-обезпокоителен профилът на България като износител на оръжейна и специална продукция за определени държави", заяви първият секретар в отдел „Контрол на въоръженията и неразпространение" в МВнР Ивайло Киров на заседание на икономическата комисия в НС, цитиран от БГНЕС.
Киров направи допълнителни бележки от името на ведомството, изразени вече в писмо на министър Даниел Митов до министър Божидар Лукарски, към доклада на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба за 2014 година.

Киров открои два важни аспекта. Първият - за профила на България като износител за определени държави. Според данните от 2014 г. с най-голям дял в стойности, разрешения и износ на отбранителни продукти са Ирак - за над 164 млн.евро, Египет - за над 51 млн. евро, Либия - за над 12 млн. евро, Ангола - за 97 млн. евро, Нигерия- за над 100 млн. евро, Уганда - за над 12 млн.евро, Азербайджан, Казахстан, Саудитска Арабия. „Ние считаме, че това са обезпокоителни тенденции - страната ни да бъде сред основните доставчици за дискусионни дестинации, за които голяма част от страните от ЕС прилагат политика на откази и въздържане", подчерта Ивайло Киров.

Няма как да изнасяме оръжие за Норвегия и Хонолулу, каза в отговор председателят на комисията по икономическа политика и зам.-икономическия министър Любен Петров. Според него държавите, за които изнасяме, са традиционни пазари.

Христо Атанасов, секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, съобщи, че през 2014 г. комисията е издала 506 разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната от територията на България на стойност 827 млн. евро, реализиран износ на продукти, свързани с отбраната, на обща стойност 403,638 млн. евро. За внос и трансфер на продукти, свързани с отбраната, са издадени 399 разрешения на стойност 306 млн. евро. Общата стойност на реализирания внос и трансфер е 57,027 млн. евро. За миналата година са издадени 42 разрешения за транзит и превоз на продукти, свързани с отбраната през територията на България. За същия период междуведомствената комисия е издала седем разрешения за брокерски сделки за продукти, свързани с отбраната. През 2014 г. по издадени 20 разрешения за износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба и по генералните разрешения за износ е реализиран износ на стойност 5,839 млн.евро, с издадени 15 разрешения за внос на стойност 80,120 млн. евро, по които е извършена реализация на стойност близо 70 млн. евро.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ивайло Киров не е ли син на онзи генерала с откраднатите пет милиона лева от НРС Кирчо Киров?

24.09.2015 00:05:37

Анонимен

Идиот ,идиот ама си осигури синеКУРна работица от работодателите ДД.

23.09.2015 21:23:35

Анонимен

митов, митов определено си пълен ИДИОТ!

23.09.2015 19:43:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.