• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Бивш румънски евродепутат отива в затвора за корупция

Бивш румънски евродепутат отива в затвора за корупция

/КРОСС/Бившият румънски евродепутат Адриан Северин бе осъден на три години и три месеца затвор за корупция, защото се съгласи да повлияе срещу пари на европейското законодателство , съобщи „Фигаро", като се позова на съдебен източник в Букурещ. 61-годишният Северин и още двама евродепутати се подлъгаха през 2010-2011 г. от провокация на журналисти от британския в. „Сънди таймс", представили се за лобисти.

Преди да стане евродепутат, румънският политик от групата на социалдемократите бе член на делегацията на своята страна в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). По негова инициатива и доклад бе приета Резолюция 1096 на Съвета на Европа от 27 юни 1996 година „Относно мерките за разграждане на наследството от бившите комунистически тоталитарни режими", която се смята за пръв международен документ за декомунизация в Източна Европа.

Веднага след произнасянето на присъдата Адриан Северин написа на страницата си във Фейсбук, че това е „чудовищно решение на румънското правосъдие", и обяви, че ще го обжалва. Според обвинителния акт той се е съгласил да внесе законодателни поправки в Европарламента в изгода на мнимите лобисти, за което му обещали 100 000 евро годишно. Заснет със скрита камера как преговаря с „лобистите", той приема също да им прави и други услуги срещу 4000 евро дневно. За да докаже своята почтеност към тях, им изпратил електронно писмо със следното съдържание: „Само за сведение, че поправката, която желаете, е депозирана навреме". Към него приложил сметка за 12 000 евро „за консултантски услуги".

Адриан Северин е и бивш министър на външните работи през 1996-1997 г. Той отказа да подаде оставка като евродепутат въпреки натиска на неговата социалистическа група, която го изключи. Оставайки до края на мандата си като независим евродепутат, той се оплакваше, че е жертва на „сценарий, който цели да го елиминира от международната политическа сцена".

Другите двама евродепутати, хванали се на въдицата на журналистите, вече лежат в затвора. Австриецът Ернст Щрасер, бивш министър на вътрешните работи, бе осъден през 2013 г. на 4 години затвор. Словенецът Зоран Талер, бивш министър на външните работи през 1995-1997 г., направи този месец точно две години в затвора и му остават още 6 месеца. Той плати и 32 500 евро глоба.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.