• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ден след писмото на Юнкер, Борисов и Путин обсъждат по телефона съвместни енергийни проекти

Ден след писмото на Юнкер, Борисов и Путин обсъждат по телефона съвместни енергийни проекти

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с българския премиер Бойко Борисов. Двамата са обсъдили съвместните проекти в сферата на енергетиката, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. „На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на РФ Владимир Путин и българския министър-председател Бойко Борисов. Бяха обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните енергийни проекти", се казва в съобщението.

По време на разговора е било договорено да се активизира сътрудничеството в рамките на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Частта от писмото, в която се говори за новата ядрена мощност и газовите доставки.

Разговорът е само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, в което се говори преди всичко за енергетиката и се засягат въпросите за доставката на природен газ и възможностите България да построи нова ядрена мощност.

По отношение на природния газ в писмото е написано следното: „Взети заедно, всички тези постижения маркират важни стъпки към концепцията за газов хъб „Балкан", по която Еврокомисията продължава да работи много усърдно и която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза. В тази връзка, с помощта на Еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани/инвеститори във Варна на 5-6 септември 2016 г. Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси, които ти подчертаваш в писмото си." Малко по-надолу в него се говори и за развитието на ядрената енергетика в България: „Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом." 

Въпроси от сферата на енергетиката най-вероятно ще бъдат засегнати и на предстоящата на 9 август среща на Путин с турския му колега Ердоган. Според анализатори, не е изключено една от основните теми на преговорите да бъде възобновяването на проекта по строителството на газопровода „Турски поток", отложен след влошаването на отношението между двете държави. ЕС засега е скептично настроен към подобни перспективи, предполагайки, че проектът ще засили и без това сериозните позиции на „Газпром" в ЕС. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това "писмо" си е чиста порнография и Тиквата ве бива да се прехласва, че вече никой няма да му се хване на лъжите! Благодарение и на него България изпада в критични за съществуването й ситуации! БОКО е време да се запъти към къщи!

07.08.2016 19:51:06

Висшите военни в Русия са взели вече Путкин на мушка.

07.08.2016 02:16:02

Анонимен

Тези енергийни "проекти" за пореден път ще се превърнат в ласо, което разните негодници, промъкнали се във властта по руските схеми надяват на шията на Българите! Време е за търсене на отговорност и разчистване на тази затънала в кал и мърсотия територия!

06.08.2016 12:25:50

Путин пак ще победи евротолерастите! Сега даже ще има възможност да избира между 2 потока - Турски или Южен и, естествено, ще има условия, които ще може да постави!!! По трудния начин еврогейците разбраха, че без Русия не става и не може да се върви напред. Ако се съгласим, може да очакваме и някой пуч, сътворен от краварите на наша територия...

05.08.2016 15:42:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.