• 29 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.7973
  •  GBP / BGN 2.2988
  •  CHF / BGN 1.9740
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Безлов: Европа изпадна в унизителната позиция да е заложник на геостратегическите интереси

Безлов: Европа изпадна в унизителната позиция да е заложник на геостратегическите интереси

/КРОСС/Атентатът в Париж беше почти повторение на атаката срещу Шарли ебдо, коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в сутрешния блок на БНТ.

Европа е изключително уязвима от телепортиране на бойци от Близкия изток, смята той. Според Безлов, за да се гарантира сигурност в страните от Европа, мерките трябва да бъдат израелски. Той определи Европа като слабия болен, но и богат човек.

Очевидно това, което доскоро разбирахме под сигурност вече не можем да го повтаряме. Атентатът в Париж беше почти повторение на атентата от януари. И тогава видяхме, че Европа е изключително уязвима точно от така наречено телепортиране на бойци от Близкия изток, които в рамките на 30 минути убиват десетки хора по улиците. Сегашните атентати се различаваха от този през януари по мащаба си, а и имаха допълнителни елементи, които наподобяваха Чечня, Бейрут, Дамаск - различни атентати, за които бяхме виждали по телевизията, коментира Безлов.

Изводът, който той прави от случилото се във Франция в петък вечерта, е, че всъщност може да се направи много малко срещу това да бъде предотвратен подобен бъдещ атентат другаде и че мерките за сигурност, които се въвеждат, не са достатъчни.

Досега Европа решаваше проблемите си, изчаквайки лидерството на САЩ, плащайки за разходите на САЩ и се получава, че Европа всъщност е слабият болен, но и богат човек, който плаща сметката. Затова в момента целият континент изпадна в позицията, унизителната позиция, да е заложник на геостратегическите интереси на отделни страни като Турция, Саудитска Арабия, които имат влияние в Сирия, коментира Безлов. 

Ако гледаме само от нашата камбанария, има два големи риска пред България, посочи Тихомир Безлов - ние имаме най-голямото мюсюлманско население в ЕС, по-голямо дори като процент от населението от Франция. Това, което показват нашите анализи обаче е, че това население у нас е много по-интегрирано, много по-светско и неекстремистко в сравнение с това, което виждаме в Западна Европа, не само във Франция, но и Холандия, Англия, ако щете и Испания, допълни той.

Другия голям проблем, според анализатора, е бежанската вълна, която имаме в момента, тъй като нея я нямаше допреди две години, и това, че тя продължава да минава и през България и става все по-неконтролируема.

Тихомир Безлов предупреди, че има опасност България да загуби част от европейското финансиране заради все по-засилващата се проблемна обстановка в цяла Европа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

българин

Относно двата риска: Първо, за разлика от Франция ние сме били колония, а не колониална държава. Така, че българските мюсюлмани не са никаква заплаха и Второ, трябва навсякъде да се сложат указателни табели: Nach Berlin!

18.11.2015 10:33:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.