• 13 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8168
  •  GBP / BGN 2.3183
  •  CHF / BGN 2.0287
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Сергей Станишев: Искам силна БСП. Само единна, партията ще е алтернатива

Сергей Станишев: Искам силна БСП. Само единна, партията ще е алтернатива

/КРОСС/ Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред "24 часа"

- Г-н Станишев, събрахте в Париж левите лидери и премиери в Европа, за да обсъдите проблемите с икономиката, безработицата и бежанците. Какъв е резутатът от срещата?

- Европа е тежко разделена. Но ние, социалистите, сме обединени около план за реформи в ЕС, чрез който да покажем, че има алтернатива, лидерство и решимост за Европа. Най-наболелият проблем в ЕС е мигрантският. Трябва силна европейска граница и сигурност, но и вътрешна солидарност при разпределението на бежанците.

Водещата тема обаче беше икономическата ситуация в Европа. Има ясна воля сред европейските социалисти да бъдем силата за промяна, която да осигури на Европа и прогресивни реформи, и инвестиции в икономическия растеж. Без това няма да се решат проблемите със заетостта и стандарта на живот. И съм доволен, че инициативата, зад която застана ПЕС - План за младите хора в Европа, беше подкрепена лично от президента на Франция Франсоа Оланд и от левите премиери. Защото, ако не покажем на младите хора, че инвестираме в тях, в тяхната работа, в тяхното образование и квалификация, ако ги няма грижата за децата и развитието на културните проекти и достъпа на младите хора до културата, ЕС няма бъдеще.

Затова едно от предложенията ни е Младежката гаранция да се превърне в постоянен инструмент на ЕС и размерът на финансиране да се увеличи значително - 20 млрд. евро до 2019 г., което ще даде много по-голям достъп на млади хора от всички страни, в това число и България, до работа.

Ще има и Детска гаранция, защото е абсурдно в най-богатия континент и съюз на света да има бедни деца, които не ходят на училище, защото родителите им не могат да си го позволят.

Доволен съм, че социалистите, изобщо прогресивните сили, защото на срещата в Париж участваше и гръцкият премиер Алексис Ципрас, показаха воля за намиране на решения на проблемите пред Европа днес.

- На прага сме на хуманитарна криза, която през латото ще се задълбочава - може ли България да си отдъхне след споразумението между ЕС с Турция, или са реална опасност предупрежденията, че мигрантският поток може да мине през България?

- Споразумението с Турция е добра новина за Европа. И важен политически знак. Установява се контрол над бежанския поток и това ще намали притесненията у европейските граждани за поредна бежанска вълна. Южната ни съседка получава допълнителен ресурс и облекчаване на визовия режим, а ЕС - ангажимент за реадмисия на мигрантите. България има интерес от споразумението, защото, ако приемем, че Западнобалканският път е затворен, откъде ще се насочат потоците?

- Да, но докато ЕС дава пари, Турция затваря опозиционни вестници?Това не може да се толерира от Европа.

- Споразумението не е разменна монета или индулгенция за политиката на Ердоган. Само ние, европейските социалисти, заявихме, че сме против погазването на демокрацията, на свободата на словото и на човешките права. Власт не се крепи с гумени патрони.

- Добре ли отстоява българското правителство интересите си пред Европа по тази криза?

- Правителството трябва по-категорично да отстоява националния интерес. Нека се борим за Шенген, за обща европейска политика по охрана на границите на ЕС. И за засилване на ролята на съюза в решаването на кризата.

- Ако бяхте премиер, какво бихте направил?

- Бих инициирал среща, съвместно заседание и обща позиция за Шенген на трите правителства - на България, Румъния и Хърватия. Бих поискал от парламента национална позиция с исканията ни, за да я отстоявам на Европейски съвет. Ситуацията е променена и от България се очаква да поеме огромна отговорност като външна граница на ЕС. Сега е моментът да заявим и ние нашия интерес. А той не се различава от европейския.

- Предстои голям дебат за мониторинга. Как ще докажем на ЕК, че сме готови наблюдението да бъде свалено?

- Най-важното е самите български граждани да смятат, че съдебната система е справедлива и гарантира живот по правилата. Сега тя се тресе от скандали. Как тогава искаме да изглеждаме в очите на Брюксел?

Не можем да очакваме някой да ни внесе реформи отвън. Нужна е политическа воля тук, в страната. От друга страна, разбирам усещането на българите за неравностойно третиране на страната ни, макар че борбата с корупцията не е само български проблем.

- Колко силно е влиянието на партиите в съдебната система? Ето, премиерът обвини ДСБ, че владее съда.

- През всичките тези години наблюдавам изключително грозната амбиция на всички партии да се намесват в работата на съдебната система. Единствената партия, която не си позволи да погази този конституционен принцип на разделение на властите, е БСП.

Десницата има основна роля за разбиването на съдебната система

Още в началото на 90-те много професионалисти бяха изхвърлени по политически причини. Този вакуум не се запълни само от хора с необходимите морал и качества.

Докато бях премиер, съм работил с всички висши магистрати - главен прокурор, ВСС, шефове на съдилища. Този тон и практика наследих от премиера Сакскобургготски. И през ум не ми е минавало да противопоставям властите и да разбивам държавността.

- Стабилно ли изглежда България от Европа?

- Стабилност в мизерията не води до нищо. Стабилността не е само числа. Икономическо развитие не се постига с тегленето на заеми. Разпадат се цели системи, а институции се отказват от конституционните си правомощия. В България законите не се спазват. Армията и МВР ще охраняват границата, докато имат пари. Министърът на финансите щади хазарта от данъци, а в същото време отмени възстановяването на данъка на хора с минимална заплата. Министър Москов лиши българите от здравеопазване, гарантирано в конституцията, та се наложи КС да се произнесе. Опитите за реформа в образованието взривиха чувството ни за национална идентичност. Да давам ли още примери?

- Очаквате ли предсрочни избори, или това правителство има шанс да довърши мандата си?

- Управляващите партии са се вкопчили във властта и ще се борят да изкарат мандата. Очевидни са обаче напрежението, растящото чувство за несправедливост, огромната бедност. Голяма част българите са оставени зад борда. И ако правителството не овладее тези настроения, може да се стигне и до предсрочни избори.

- Започнахте да демонстрирате взаимна симпатия и уважение с премиера Борисов. На какво се дължи това "затопляне" във вашите отношения? Опит за налагане на нов тон в политиката ли е?

- Г-н Борисов беше моят най-отявлен политически противник. Водил съм ожесточени битки с него. Дълго време този политически "дуел" форматираше политическото пространство. И това беше добре за страната, за демокрацията.

Сега съм лидер на едно от най-големите политически семейства в Европа. Но съм българин. Отстоявам националния интерес. И ще поставям националните приоритети в дневния ред на българските политици. Добрият служебен тон с премиера е задължителен. Последната ни среща, например, беше по повод номинацията на Ирина Бокова. Поздравих го за това решение. И го информирах, че съм провел срещи с хора на високи позиции в моето политическо семейство, които да подкрепят българската номинация за генерален секретар на ООН.

- Предстои конгрес на БСП - знам, че няма да кажете кой е вашият фаворит за лидерския пост, но все пак ще ви помоля да опишете образа на човека, когото си представяте начело на партията.

- Нали не си представяте да ме видите в някоя фракция? Искам силна БСП. Защото това е нужно на България. Представлявам БСП в лявото европейско политическо семейство и като президент на ПЕС ще направя всичко за това тя да е единна и да представлява алтернатива.

- Кои ще са задачите пред новия лидер? Често сте критикувал БСП, че е слаба опозиция, как може да се промени това?

- БСП реши да бъде в опозиция. Единствената легитимна опозиция в този парламент. Мисия на опозицията е да открива грешките на управляващите и да ги казва на висок глас. Но и да предлага алтернатива. Хората трябва да те виждат, да чуват твоята политика. Сега много българи не се чувстват представени. Не харесват управлението. БСП трябва да отстоява своята физиономия.

- С Миков начело има ли БСП път към АБВ? Възможна ли е обща кандидатура за президентските избори, както призовахте преди време?

- АБВ трябва да изясни отношението си към управлението. Помните клетвите, че няма да влязат в правителството без БСП. На местните избори подкрепиха на втори тур кандидатите на ГЕРБ срещу тези на БСП. Много от нашите хора бяха искрено разочаровани. Приеха го като предателство на идеята.

Личните амбиции и сметки трябва да отстъпят на заден план. Залогът е по-голям.

Левицата може да спечели президентските избори

Със силен кандидат, особено при многото кандидатури вдясно. И аз като президент на ПЕС бих съдействал за това.

Смятам влизането в тази битка за мисия на лявото. За да се противостои на овладяването на всички власти от ГЕРБ.

А оттам минават и пътят на обединението, и този на връщането на БСП и на лявото на онези позиции, от които да се бори за доверието на българите в управлението.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Боклук, да те шибат манафите и който те хване - също !

14.03.2016 21:30:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.