• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Проф. Мариела Модева: Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания

Проф. Мариела Модева: Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания

/КРОСС/ "Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания". Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" проф. Мариела Модева по време на среща с културни дейци по повод предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, организирана от Градския съвет на БСП - София.
"През годините на прехода бяха направени редица опити да бъдем обезбългарени, да бъде обезценен този огромен духовен капитал, който започна да се натрупва със свещеното дело на светите братя Кирил и Методий. И до ден-днешен се правят опити да ни се налагат чужди образци в сферата на образованието, науката и културата. Но българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания. И когато говорим за Европа, трябва да си припомним, че именно светите братя Кирил и Методий са обявени за съпокровители на Европа", допълни тя.
Проф. Модева призова българските граждани да бъдат смели, да не забравят, че достойното място на нашата държава в Европа в огромна степен зависи от всеки от нас, затова трябва да упражнят правото си на глас в неделя. "Ние сме държава с много дълбока духовност, която е на повече от 1300 години. Създали сме се в трудни времена, преживели сме ги тези времена и днес България е достоен член на Европейския съюз от гледна точка на своята култура и азбука, която е третата официална азбука в Европейския съюз, а българският език е един от 24-те официални", отбеляза тя. Проф. Модева призова да си спомняме винаги за светите братя Кирил и Методий и техния духовен подвиг да направят нова азбука на картата на цивилизационна Европа и на 26 май да гласуваме за една по-справедлива, по-социална и по-равнопоставена от гледна точка на положението на всички европейски народи Европа. "Българите не са второ качество, българите имат право да бъдат равнопоставени на другите европейски народи! Нека на 26 май гласуваме с №18 в интегралната бюлетина! Вярвам, че нашата сила е да бъдем заедно. Това ни прави уважавани и от останалите европейци", допълни тя.
Проф. Румен Гечев добави, че изборите са изключително важни, както за България, така и за целия континент. "Европа има нужда от промяна, тя има нужда от по-висока икономическа динамика, от социална справедливост, от повече средства за младите европейци, за младите европейски учени и изследователи", коментира той. Проф. Гечев призова да гласуваме за тази промяна, защото е изключително важно кои ще бъдат тези 17 българи, които ще защитават българските интереси чрез конкретни предложения и мотиви, аргументи, чрез комуникация със своите колеги за промяна на общата европейска политика. Отборът на БСП има конкретни идеи и предложения за промени в този модел", допълни той.

Проф. Гечев честити 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на учителите, на учениците и на всички българи. "24 май е в сърцето на всеки българин, независимо къде се намира той. Нека да бъдат живи и здрави и да вярват, че България може да направи много повече за гражданите си и за Европа в следващите години", пожела кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България".
Според председателя на БСП - София Калоян Паргов българите трябва да имаме самочувствие на истински европейци и достойно място сред всички европейски народи. "Светите братя Кирил и Методий създават азбука, която се превръща в инструмент за духовно единение на славяните в Европа от онези времена до наши дни", посочи той. Паргов припомни, че двамата братя обхождат Европа надлъж и нашир и прославят азбуката и езика, на който превеждат свещените книги. "В този смисъл, народ, чиято култура и история са в основите на европейската култура и история, не бива да позволява да бъде натикан на дъното на всички класации в днешни дни, свързани със стандарта на живот, с доходите. България заслужава достойно място на съвременната европейска сцена!", коментира той.
Калоян Паргов отбеляза, че през последните 30 години българската десница, а след това и настоящите опоненти на БСП от ГЕРБ, като част от неолибералната политика, правят непрекъснати опити да неглижират националната идентичност на българина. "Това е причината днес да ставаме свидетели на грубото изопачаване на българската история и литература в образователната ни система", коментира той. Според него това е причината да не се търсят и прилагат модерни подходи и финансови механизми за стимулиране на съвременната българска култура. "Това е причината тихомълком да се утвърждават джендър идеологията, антикомунизмът и русофобията като разделителни линии на съвременното българско общество. Да се заличават, и то съзнателно, големи периоди от нашата история, свързани с българската ни духовност, с православната ни същност", допълни Паргов.
Лидерът на БСП - София добави, че на 26 май предстои България да направи съдбовен избор. "От него зависи не само бъдещето на Европа, не само на България, но и на нашия град София", каза Калоян Паргов. Той е на мнение, че трябва да изпратим в Европейския парламент хора, които имат потенциала и куража да отстояват българските национални интереси. "Затова нека всички да упражним правото си на глас в неделя. Да гласуваш, означава да бъдеш отговорен. Да не гласуваш, означава да прехвърлиш отговорността си на друг. Нека всички да бъдем отговорни на 26 май и да гласуваме с №18 в интегралната бюлетина. Заради себе си, заради децата ни, заради бъдещето на България"", каза още Калоян Паргов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.