• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Генералният секретар на Съвета на Европа: Децата страдат най-много от кризите, създадени от възрастните

Генералният секретар на Съвета на Европа: Децата страдат най-много от кризите, създадени от възрастните

/КРОСС/ Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд направи обръщение по повод международната конфереция на високо равнище за правата на детето на 5 и 6 април 2016 г. в гр. София, на която ще бъде лансирана новата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето (2016-2021 г.). В своята реч той очертава основните приоритети на Стратегията, които ще бъдат обсъждани по време на форума.

„Децата винаги се оказват тези, които страдат най-много от кризите, създадени от възрастните. Икономическата криза доведе до още по-голямо социално неравенство, бедност и до повече насилие срещу децата. Макар разрастването на интернет да разшири хоризонта на децата, техният личен живот, физическо и психическо благосъстояние са изложени на риск. Бежанската криза е най-актуалният и ярък пример за това. Само през изминалата година около 300 000 деца пристигнаха в Европа, много от тях без придружители. Всеки трети мигрант или бежанец, пристигащ от Турция в Гърция, е дете. Хиляди деца са изчезнали от началото на кризата, често през първите няколко дни от настаняването им в приемни центрове. Предотвратяването на насилието, злоупотребата, експлатацията и трафика на деца, които бягат от война и преследване, трябва да бъде наш абсолютен приоритет.
Наскоро отправих препоръка към държавите-членки на Съвета на Европа, в която подчертах спешната необходимост от процедури за назначаване на настойници на непридружените деца, пристигащи в Европа; подходящо и сигурно жилищно настаняване; подобрени механизми за определяне на възрастта, за да се осигури максимална защита на момичета и момчета. Децата не бива да бъдат настанявани в центрове за задържане на бежанци, освен при изключителни обстоятелства. Трябва да направим така, че тези деца да се чувстват в безопасност и да имат възможност да се възползват от същите права и достъп до правосъдие, образование и здравни услуги, както нашите синове и дъщери.
Принудителното задържане, вместо предоставяне на социална защита и достъп до правосъдие, представлява постоянно предизвикателство за Европа, а днес това е изключително голям проблем и за децата бежанци, мигранти и търсещи убежище.
Нашата правосъдна система е създадена за възрастните. Действително 99,5% от лишените от свобода в затворите в Европа са възрастни хора, но нека не забравяме останалия половин процент, или 6500 деца, които все още са зад решетките в затвори на континента. Лишаването от свобода причинява дълбоки психически травми на децата и лесно може да съсипе тяхното бъдеще: младите затворници са особено податливи към радикализация и след тяхното освобождаване може да представляват още по-висок риск за обществото.
Нашата позиция е ясна: принудителното задържане на деца следва да се прилага само в краен случай и за възможно най-кратко време; малолетните трябва да бъдат държани отделно от възрастните, за да се предотврати тяхно бъдещо криминализиране; задържаните деца трябва да получават адекватно за тяхната възраст отношение и медицински грижи. Всички деца - задържани или не, имат правото да бъдат изслушани, информирани, справедливо третирани, да имат достъп до адвокат и да получават специална защита, когато са жертви или свидетели.
Предприемането на стъпки за намаляване на броя на децата, лишени от свобода, подобряването на условията в арестите и затворите, когато принудителното задържане не може да бъде избегнато, както и осигуряването на по-добър достъп до правосъдие, са сред приоритетите на Съвета на Европа и неговите страни членки през следващите години.
Осигуряването на равни възможности за всички деца, включително за мигрантите, ромите или ЛГБТИ, е още един стратегически въпрос за нас, наред с борбата срещу всякакъв вид насилие срещу деца и осигуряването на техните права в дигиталния свят.
Как европейските държави могат да подобрят положението на децата в тези области, ще бъде темата на конференцията на високо равнище утре в София, на която ще бъде представена Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето 2016-2021. Децата ще бъдат ключови участници в това събитие и техните идеи и принос ще бъдат неоценими. Горещо приветствам приноса на България като председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа да даде приоритет на правата на децата в Европа и по света.
Ангажиментите на високо равнище и политическите декларации са нещо добро, но постигането на промяна в живота на децата в Европа - без значение кои са те и откъде са - е нещо още по-добро. Надявам се конференцията в София да ни приближи към постигането на тази цел", се казва в изявлението на генералния секретар на Съвета на Европа.
Продължават да пристигат високопоставените чуждестранни участници в конференцията. В България вече са г-н Беням Даут Мезмур - председател на Комитета на ООН за правата на детето, и представителите на гръцкото министерство на труда, социалното осигуряване и социалната солидарност.

До края на деня в гр. София ще пристигнат над 15 министри и заместник-министри от европейски държави и много ръководители на високо ниво от ООН, Съвета на Европа, Европейски съюз, както и представители на неправителствени организации.

Форумът е под Патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, който ще открие събитието. Домакини са г-н Ивайло Калфин, заместник министър-председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, г-жа Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето и г-жа Габриела Батаини-Драгони, заместник генерален секретар на Съвета на Европа. Участие в нея ще вземат министърът на външните работи г-н Даниел Митов, който в момента председателства Комитета на министрите на СЕ, вицепремиерът и министър на образованието и науката г-жа Меглена Кунева, министърът на здравеопазването Петър Москов, омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова, заместник-министри, експерти, ръководители на неправителствени организации.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.