• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Е. Йончева: „Ислямска държава” контролира контрабандата на хора от Либия и прибира средствата от това

Е. Йончева: „Ислямска държава” контролира контрабандата на хора от Либия и прибира средствата от това

/КРОСС/ Европа е като в „бежанско менгеме". От едната страна имаме бежански поток от Сирия, Ирак и Афганистан, където нещата въобще не са се оправили, а от друга страна - поток от Северна Африка заради проблемите, които има в Либия, войната в Мали и въобще цялата дестабилизация на този регион, каза журналистът Георги Милков в интервю за предаването „Деконструкция" по „Хоризонт". Хора от субсахарска Африка дълги години са намирали препитание в Либия, срещу което режимът на Кадафи е получавал пари от Европа за възпирането на миграцията им. Настоящата ситуация в страната обаче е принудила и тях да търсят спасение в Европа, коментира той.

След края на режима, тези хора - заради ситуацията в Либия, а тя доста се влоши, на практика не само тези, които преминаваха транзит в търсене на път към Европа, но и тези, които бяха намерили някакво препитание в Либия, - са принудени да бягат заради ситуацията там. Това, разбира се, се използва от местните милиции, защото те са хората, които подпомагат трафика.

Военно решение води до насилие а не до разрешаване на проблема. В Либия в момента се води тотална война и е логично, че хората се опитват да избягат оттам. За миналата година 170 хиляди души са пристигнали в Италия. Толкова са оцелели. Колко са умрели, е друг въпрос. Виждам, че стратегията, която Европа е избрала като единствена възможна, е не „спасителен пояс", а „стена", коментира той.

С оправянето на времето проблемът с нелегалната миграция ще се засили. Основният сухопътен поток и в момента преминава през България, но няма данни за броя им. Огромният брой бежанци скоро няма да може да бъде спрян със стоппатрони и ограда и страната ни ще трябва да потърси помощ от Европа, защото не може сама да обезпечи издръжката им у нас, допълни журналистът.

Потокът от хора към Европа се е увеличил значително, особено в последните две-три години, отбеляза журналистката Елена Йончева.

Това, което в момента Европа се опитва да направи, е да бори, като че ли последствията на тази засилена миграция, но причините не се дискутират, не се обсъждат толкова.

В момента 2/3 от либийското крайбрежие се държи от „Ислямска държава". Това са хората, които контролират контрабандата както на оръжие, така и на хора. В тях всъщност постъпват всички тези средства. Става дума за стотици милиони от контрабандата на хора.

Намаляването на средствата за италианската програма Mare Nostrum и преобразуването й в Triton, в която италианските кораби не патрулират край бреговете на Либия, а на Италия е довело до над 2 хиляди жертви, които са се удавили в Средиземно море за първите четири месеца на настоящата година. Миналата година жертвите са били 100, коментира Йончева.

Италия например предлага военно решение, но то не се приема от останалите държави, освен от Финландия. Тя казва така: „Единственият начин е да се влезе в либийските пристанища и да се установи контрол там - да се изземе властта от тези, които контролират трафика". Но това няма са стане, защото тези пристанища, голяма част от тях, се контролират от „Ислямска държава" или от различни групировки, а това означава европейски военни да рискуват своя живот.

Западният свят има принос в превръщането на Близкия Изток в площадка от филм на ужасите и трябва да поеме и своята отговорност, защото бежанците са част от този проблем. Изхранването и интегрирането на бежанците не е финансово непостижимо за Европа. Проблемът е етичен, а страхът от мигрантите дава и силни аргументи на крайнодесните партии, които трупат популярност на стария континент, допълни тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.