• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Лиляна Павлова: Европа се завърна на глобалната сцена като сериозен фактор

Лиляна Павлова: Европа се завърна на глобалната сцена като сериозен фактор

/КРОСС/ Успяхме да се възползваме от посещението си в Давос не само като слушатели. Фокусът тази година беше Европа. Тя се завърна на глобалната сцена като един сериозен фактор. Това обяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Според нея България е спечелила вниманието по време на Световния икономически форум в Давос и се водят разговори за малък формат на това събитие в България, където да приемем световните лидери в бизнеса и инвеститори.

„За мен атмосферата, която създава Давос, дава възможност за по-неформални контакти с бизнеса ,но и междуправителтвените ръководители.Тази година Европа е основна тема на Давос. Миналата беше Китай, по-миналата САЩ. Европа се завръща със самочувствие, с много силни изказвания и участие на германския канцлер Ангела Меркел,президентът Макрон. Форматите Важно беше и участието на България, срещите на държавните глави по темата за Западните Балкани и по темата Новата Европа, каква Европа искаме като фактор", коментира Павлова.

По думите ѝ в последните години е имало скептицизъм и обезверяване в Европа.

„Успехът на тази тема е на три фази. Първата е подготвителната и първият успех вече е факт с връщането на темата за Западните Балкани. Вторият приоритет е на 6 февруари ,когато излиза стратегията на Западните Балкани", допълни министърът.

Лиляна Павлова каза още, че от европейските лидери има доверието в министър-председателя Бойко Борисов, а България е получила една много висока оценка на първата Неформална среща по темата за сигурност.

"Трябва да изчистим имиджа на Балканите, че са само държави, които създават проблеми.", каза още тя. Целта ни е да покажем тази перспектива и на европейските държави, но и свързаността на гражданите", допълни тя.

Павлова обяви, че се работи по въпроса за среща между Турция и Европа като остава само определяне на дата. По темата за протестите Павлова коментира, че няма лошо да има протести, това е естествен механизъм, но по-важното е да има конструктивност.

Според нея трябва да има задълбочен дебат за Истанбулската конвенция.

"Докато не постигнем съгласие, няма да приемаме Истанбулската конвенция", заяви Лиляна Павлова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КВО ПА РАЗБИРА ТАЯ БИВОЛИЦА. НАПРОТИВ-ЕВРОПА НИКАЙ НЕ Я БРЪСНЕ ЗА .....

31.01.2018 09:34:12

Анонимен

АтмоСФЕРАТА другарко Палавова в Довос и особено неформалните срещи върнАА Европата в първо отделение ,. Много силните знаци и и намеци които не ги разбраха , сега плещят от баир на баир , а Меркел и Макрон си биха камшика и оставиха измекярите да се цаливат и пляскат .Абе голяма неформална формалност.

30.01.2018 20:54:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.