• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ц. Цачева: Днес девизът ни „Съединението прави силата" е актуален повече от всякога

Ц. Цачева: Днес девизът ни „Съединението прави силата" е актуален повече от всякога

/КРОСС/Съветът на Европа и неговата Парламентарна асамблея трябва да бъдат начело в консолидирането на усилията на международната общност за отстраняване на тероризма. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в заседанието на Постоянната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на което българският парламент е домакин.

По предложение на председателя на ПАСЕ Ан Брасьор, която откри заседанието, парламентаристите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от терористичните актове срещу Франция, Русия, Тунис и Турция.
Председателят на парламента подчерта, че днес девизът ни „Съединението прави силата" е актуален повече от всякога. Това е и девизът на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, посочи Цецка Цачева. Вярвам, че всички заедно ще успеем да се справим с предизвикателствата на времето, в което живеем, а българското председателство ще допринесе активно за това, добави тя.

В ситуация, когато Европа се сблъсква с остри проблеми и предизвикателства, България за втори път поема председателството на Съвета на Европа, подчерта председателят на Народното събрание. Сложната обстановка изисква от нас да препотвърдим целите на Съвета на Европа, ценностите и принципите на европейското единство и сътрудничество и в съответствие с тях да решаваме възникналите проблеми, добави Цецка Цачева.

Председателят на парламента заяви, че ПАСЕ трябва да играе своята активна роля като форум за диалог на континента между депутатите от страните от Европейския съюз и тези от останалите европейски страни. Нещо повече, в Съвета на Европа има и неевропейски страни, които са партньори за демокрация, чието участие е особено ценно за изграждането на доверие и сигурност в съседните страни, подчерта Цецка Цачева.

През тази година ние отбелязваме 40 години от подписването на Заключителния акт от Хелзинки, чиито решения станаха основа на съвременните международни отношения, отбеляза председателят на парламента. Ненарушимостта на границите, решаването на конфликтите с мирни средства и с преговори, сътрудничеството между държавите в дух на добронамереност нямат алтернатива, заяви Цецка Цачева.

Тя отбеляза, че в рамките на българското председателство на Съвета на Европа се планира Народното събрание да домакинства Международна конференция на тема „Демократичната сигурност - основана на европейското единство и сътрудничество". Да участват във форума са поканени председателите на комисиите по външна политика на държавите-членки на Съвета на Европа и представители на ПАСЕ.

Сред другите ни приоритети са запазването на медиите от външно влияние, защитата на правата на децата и разширяване на достъпа до култура на младите хора, отбеляза Цецка Цачева. Това са теми, по които ПАСЕ има приети редица документи, които ние подкрепяме и смятаме, че те не трябва да останат само на хартия, подчерта тя.

През периода на председателството планираме да организираме Международна конференция "Нашата Европа: Как да живеем заедно в 21 век - въпросът с миграцията" с участието на младежките организации на пан-европейските политически партии и в сътрудничество със Съвета на Европа, както и Международна конференция „Защита на правата на децата бежанци" в сътрудничество с представителството на УНИЦЕФ, посочи председателят на Народното събрание.

В изказването си при откриването на заседанието председателят на ПАСЕ Ан Брасьор подчерта, че извършените терористични актове срещу Франция, Русия, Тунис и Турция са варварски актове, които не само разрушават живот, но и са атака срещу нашите общи ценности. Тя призова парламентаристите за общи действия срещу тероризма и заяви, че демокрацията и върховенството на закона трябва да победят.
Ан Брасьор посочи, че тероризмът застрашава истинските корени на демокрацията и фундаменталните ценности, които защитава Съветът на Европа и членовете му трябва да защитят демокрацията. За да направим това, трябва да превъзмогнем политическото разделение, да се съсредоточим върху корените на екстремизма и радикализацията, подчерта тя и добави, че трябва да се отрече омразата, дискриминацията и нетолерантността.

Европейското семейство трябва да бъде единно и да докаже, че може да се бори с тероризма в съответствие с политиките на Съвета на Европа, заяви председателят на ПАСЕ.

Ан Брасьор приветства приоритетите, които си поставя българското председателство на Съвета на Европа. Тя подчерта значението на акцентирането върху правата на децата и разширяването на достъпа до култура на младите хора, защото културата е основният отговор на радикализацията. Председателят на ПАСЕ заяви, че съхраняването на медиите от външни влияния също има много важно значение, защото медиите са тези, които осигуряват свободни и демократични избори.

България, както и нейните съседи, се намират на пътя на миграцията, посочи по време на изказването си Ан Брасьор. Смятам, че трябва да засилим сътрудничеството и солидарността между всички страни, включително и с тези от Западните Балкани, независимо дали са членове на ЕС или не, подчерта тя.

Около 60 парламентаристи от страните-членки на Съвета на Европа участват в заседанието на Постоянната комисия в София. Постоянната комисия на ПАСЕ действа от името на Асамблеята между пленарните сесии. Тя включва председателят и заместник-председателите на Асамблеята, председателите на политически групи, ръководителите на национални делегации и председателите на комисии.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.