• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Трансатлантическото споразумение не работи за хората, а за корпорациите

Трансатлантическото споразумение не работи за хората, а за корпорациите

/КРОСС/ Европа трябва да развива икономиката си чрез укрепване на социалните и трудовите права, а не само разширявайки свободната търговия, казва пред в. "Земя" Ангел Жиланов - кмет на Община Горна Малина.
И до днес единствената община, обявила се за зона, свободна от ТПТИ и СЕТА в цяла Източна Европа, е община Горна Малина.

Ние, кметовете на общини и други избрани представители на градове и региони в Европа, присъстващи на първата Паневропейска среща на местната власт, проведена в Барселона, за обсъждане на новото поколение споразумения за свободна търговия, заявяваме:
Европейската комисия получи правомощия от страните -членки на ЕС, да преговаря със Съединените американски щати относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ТТ1Р), и Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВЙТС/СЕТА) между Европа и Канада, и Споразумение за търговия с услуги (ТСУ/TISA). Тези споразумения се договарят в условия на пълна непрозрачност и в разрез с европейските стандарти за демокрация и представителство.
Ние вярваме, че прозрачността не може да бъде жертвана за сметка на търговската тайна. Местни и регионални институции трябва да са неразделна част при договарянето на мандата на преговори.
Днес Европа се намира на кръстопът. Кризите, пред които е изправен ЕС, изискват политическо решение. Ние вярваме, че такова решение за Европа е поставянето в центъра на политиката на нейните основните ценности: солидарност, зачитане на свободите и справедливост. Европа трябва да развива икономиката си чрез укрепване на социалните, икономическите, природните и трудовите права, а не само разширявайки свободната търговия.
Тревожи ни и фактът, че тези споразумения ще подронят демократичните принципи.
Наш дълг като изборни представители е да защитаваме местните общности и демократичните институции като пространства за обсъждане и взимане на решения, и да стимулираме публичните политики в полза на гражданите, околната среда, малките и средните предприятия и местната икономика.
Затова настояваме текущите преговори по ТПР и TISA да бъдат незабавно преустановени, докато нашите искания като местни и регионални власти не бъдат взети предвид при ратификацията на всяко едно от тези споразумения.

Това са извадки от Декларацията от Барселона, Испания, 21-22 април 2016 г. В подготовката и приемането й участвахме заедно с г-н Борислав Сандов от ПП "Зелените". Основните послания на Декларацията са към политиците на Европа, САЩ и Канада, които смятат, че могат да решават съдбата на обикновените хора непрозрачно. Защото днес вече е ясно, че подобен тип споразумения са повече политически, отколкото икономически договор. Стремят се да обхванат всички страни на икономиката, да намалят или премахнат утвърдени регулации и стандарти. А те трасират целия ни обществен живот - образование, здравеопазване, екологични стандарти, безопасност на храните, трудови стандарти и т. н. Не трябва да позволяваме правилата, по които живеем заедно, да се определят само и в полза на големите корпорации. В тази връзка е най-неприемливата клауза в ТПТИ -въвеждане на механизъм за защита на инвеститорите (ISDS), който предвижда създаване на трибунали, които не се водят от законодателството на отделните държави или на ЕС. Многобройни са примерите, в които държави са съдени по абсурдни казуси: за това, че се отказват от ядрена енергия, че увеличават минималната работна заплата, че налагат мораториум върху фракинга и т. н. На практика всяка промяна на законодателството в отделната държава може да доведе до дело за пропуснати ползи от някоя корпорация. С тази декларация искаме да се осигури достъп до цялата информация за хода на преговорите, която касае всички нас като потребители, предприемачи, производители и общественици, профсъюзи и политици, НПО, за да могат хората, обикновените хора да направят своя информиран избор. В този си вид ТПТИ не работи за хората, а за корпорациите. Проблемът не е в самите споразумения ТПТИ и СЕТА, а в съдържанието им. Ако не ги променим сега, ще имаме "съмнителни ползи" за България и ЕС и сериозни икономически и социални проблеми. От икономическите проблеми трябва да отбележим: увеличаване на безработицата, риск от допълнителна финансова нестабилност, европейска дезинтеграция и засилване на търговски потоци от трети страни. От социалните проблеми отбелязваме: намаляване на дела на заплатите в БВП и занижаване на европейските стандарти за безопасност на храните, защита на потребителите и екологичните норми.
Къде сме ние? Слаби и беззащитни, неинформирани и незаинтересовани. В някои случаи е още по-страшно - съзнателно ни дизинформират платени медии, определени политици и министри, позовавайки се на несъществуващ доклад на БАН. Слушайки ги, се питам тези
хора българските интереси ли защитават. Как говорят от името на България, след като не са си направили труда да възложат анализ на споразуменията, на силните и слаби страни, на секторните политики. Ние сме единствената страна от ЕС, която няма официални доклади и анализи, както и официална позиция. Затова пък има Гражданско общество и НПО, направили задълбочени и безпристрастни анализи. С подкрепа от Фондация "Фридрих Еберт" сдружение "За Земята" подготвиха силен доклад "Рисковете пред селското стопанство в Европа в резултат на ТПТИ". Като цяло доклада е песимистичен за ЕС. Ако не защитим правата си, ТПТИ може сериозно да повлияе върху селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС. Лобитата на големите корпорации от САЩ оказват натиск за достъп до европейските пазари, но американските храни се произвеждат по различни стандарти за безопасност на храните, за хуманно отношение към животните и защита на околната среда. През 2014 г. селското стопанство на ЕС се оценява на 1.2 трилиона евро, но секторът е много сложен, тъй като съществуват разлики между отделните отрасли, видовете производители, както и между страните-членки на ЕС. Изследванията показват, че ТПТИ ще увеличи вноса от САЩ в ущърб на европейските производители. САЩ открито искат от ЕС да занижи стандартите за внос на генномодифицирани храни и отмени забраната за съдържание на хормони в месото.
Силен доклад "ПОТЕНЦИАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И ИКОНОМИКА ОТ ТИПТ" е подготвен и от Сдружение "Солидарна България". Ще цитирам само основния извод: "ТПТИ може да бъде инструмент
за цивилизоване на търговията между ЕС и САЩ, но вместо това се прави пореден опит големите корпорации от двете страни на Атлантика да абсорбират повече власт, за сметка на гражданите и излъчените от тях демократични институции".
Ние имаме историческия шанс да защитим България и ЕС от "чудовищата" ТПТИ и СЕТА. Зная, че ще успеем, защото не сме сами. Вече 1900 общини, региони и провинции са приели Декларацията от Барселона и са се обявили за зони свободни от ТПТИ и СЕТА. Между тях са Виена, Гренобъл, Кьолн, Единбург и още, и още, и още. Всички те са от Западна Европа, където хората са по-добре информирани и свободни да защитават своите човешки права. Да, и там има продажни политици, но срещу тях са младите хора - много знаещи, много можещи и силно мотивирани.
Още 1000 общини, региони и провинции са в процес на приемане на Декларацията от Барселона. Отново питам: Къде сме ние? Защото и до днес единствената община, обявила се за зона свободна от ТПТИ и СЕТА в цяла Източна Европа, е община Горна Малина. Ние искаме прости неща: информация - за да направим своя информиран избор, защита -на европейските стандарти за безопасност на храните, защита на потребителите, на трудовите ни права и на околната среда. Обречени сме да успеем, защото не говорим за политика. Говорим за днешния и утрешния ден на свободни хора със защитени човешки, трудови, социални и икономически права.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Преди няколко дни техният парламент прие закон забраняващ разпространяването на генно модифицираните култури и животни.

29.06.2016 13:18:18

Анонимен

Коя е Руската федерация, че да взимаме пример от нея ?

29.06.2016 11:26:09

Иван Андреев

Редно е предваротелно по примера на Руската Федерация страните членки на Европейският Сюз със закон да забранят производството, разпространяването и използването на генно променени растения и животни.

29.06.2016 10:37:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.