• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Д. Туск: Да се откажем от илюзиите за обединена Европа

Д. Туск: Да се откажем от илюзиите за обединена Европа

/КРОСС/ Европейският съюз трябва да се откаже от "утопичните си мечти" за по-дълбока интеграция и да се пребори с нарастващия евроскептицизъм, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на бизнес форум в Брюксел, предаде ВВС.

Той уточнява, че ръководителите на ЕС, подкрепящи „утопичните илюзии" за обединена Европа, са загубили контакта с народите си и рискуват да загубят надпреварата с евроскептичните популисти, решени да разрушат Общността.

"Ние днес сме отговорни, че посрещаме реалността с най-различни утопии - утопията за Европа без национални държави, утопията за Европа без противоречащи интереси и амбиции, утопията за Европа, налагаща своите ценности на останалия свят", изтъкна бившият полски премиер.

Доналд Туск отправи критиките си в реч пред консерватори от ЕС, сред които и много поддръжници на идеята за по-федерална Европа.

Европейските лидери трябва да се концентрират върху практични мерки като подсилването на сигурността на границите и банковия съюз, заяви Туск. Той ги призова да обединят енергията и усилията си срещу тези, които работят за разпадането на ЕС. Туск предупреди, че ще има драматични последици, ако Великобритания напусне ЕС след референдума на 23 юни.

Лидерите на ЕС, които подкрепят утопични илюзии за обединена Европа, са загубили контакта си с народите си и рискуват да загубят надпреварата с евроскептичните популисти, решени да разрушат съюза, предупреди председателят на Европейския съвет. "Призракът на разпадането преследва Европа. Една визия за федерация не ми се струва най-добрият отговор на това", добави той. "Обхванати от идеята за незабавна и пълна интеграция, не успяхме да забележим, че обикновените хора, гражданите на Европа, не споделят нашия евроентусиазъм", добави Туск.

Разпадане на шенгенското пространство и възстановяване на границите в Европа ще доведе до загуби между 5 и 19 млрд. евро на година, предупреди още председателят на Европейския съвет.

Туск ще председателства Среща на върха на лидерите на ЕС следващия месец, броени дни след като Англия гласува на референдума дали да напусне съюза.

ЕС ще отложи облекчаването на визовите правила за Турция, Грузия, Украйна и Косово, заявиха източници от ЕС пред Reuters. Визите за турците трябваше да паднат през юни, при условие, че са изпълнени 72 критерия. Това обаче вероятно няма да се случи до лятото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.