• 23 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7963
 •  GBP / BGN 2.3224
 •  CHF / BGN 2.0224
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

"Грийнпийс" разкри секретни документи за ТТИП: САЩ оказват засилен натиск върху ЕС

"Грийнпийс" разкри секретни документи за ТТИП: САЩ оказват засилен натиск върху ЕС

/КРОСС/ Днешният шок от изтичането на текстове на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) слага началото на края за търговското споразумение между ЕС и САЩ и също става ключов момент за дебата „Брексит". Неизбраните преговарящи лица са запазили мълчание по темата благодарение на фанатично ниво на секретност. Те са били заплашвани с наказателно преследване при евентуално разкриване на съдържанието на договорите, съобщава The Independent. 

Сега за първи път европейските граждани могат да се информират за скритите действия на Европейската комисия.

Изтеклите документи на ТТИП са публикувани от неправителствената организация Грийнпийс тази сутрин. Материалът съдържа 248 страници и обхваща 13 от общо 17 глави със почти сформирано финално споразумение. Текстовете включват противоречиви теми като стандартите за безопасност на храните в ЕС, които са вече известни като рискови за ТТИП. Присъстват и споразумения за конкретни заплахи като например планът на САЩ да сложи край на забраната за генетично модифицираните храни в Европа.

Документите показват, че на американските корпорации в бъдеще ще бъдат предоставени безпрецедентни правомощия над всички нови наредби в областта на публичното здраве или сигурността. Ако някое европейско правителство се осмели да приеме закони за повишаване на социалните или екологични стандарти, ТТИП ще предостави на инвеститорите от САЩ правото да го осъди за загуба на печалби в собствената си корпоративна съдебна система, която е недостъпна за местните фирми, правителства или когото и да е било.

Всички, които твърдят, че коментарите преди изтичането на информацията са имали за цел да всеят паника и ЕС няма да позволи такива неща да се случат, са сгрешили.

Текстовете още разкриват как Европейската комисия се подготвя да отвори европейската икономика за неравностойно съревнование с американските корпорации гиганти. Въпреки това са отчетени и катастрофалните последствия след тази промяна за европейските производители, които трябва да спазват далеч по-високи стандарти в сравнение с американските.

Според официални статистики, най-малко един милион работни места ще бъдат закрити като пряк резултат от ТТИП и двойно повече ако се реализира сделката в пълен вариант. Преговарящите дипломати от ЕС са готови търгуват с цели сектори от икономиката на Стария континент без грижа за човешките последствия от сделката.

Европейската комисия въведе 30-годишна забрана публичен достъп за преговорите с ТТИП през 2013 г. с ясното съзнание, че те няма да са в състояние да устоят на натиска от страна на гражданите, ако са наясно с клаузите по сделката. В отговор, активисти призовават за „стратегия на Дракула" срещу споразумението: да изложат вампира на слънчева светлина и така да умре. Днес вратата се отвори и първите слънчеви лъчи осветиха ТТИП. Европейските преговори никога няма да са в състояние да изпълзят отново в сенките.

Събитията се развиват в момент, когато висши политици от цяла Европа започват да се дистанцират от токсичната сделка. Президентът Франсоа Оланд заяви този уикенд, че Франция ще наложи вето върху всяко споразумение с ТТИП, което би могло да е заплаха за селскостопанския сектор на страната. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел също направи изявление за рухването на ТТИП и посочи непреклонността на САЩ като причина за случващото се. Когато политиците започнат да прехвърлят вината един на друг е ясно, че вече подготвят стратегии за излизане от ситуацията.

За гражданите, които са в разгара на дебатите за референдум на ЕС, презрението от страна на преговарящите с ТТИП показва, че има дефицит на демокрация в сърцето на европейските институции. Днешното изтичане на информация поставя лидерите пред избор - дали да приключат незабавно преговорите с ТТИП или да рискуват сриването на европейския проект. Те трябва да вземат това решение до 23 юни.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

НИКАКВО ТИНТИРИ МИНТИРИ.. ..

03.05.2016 19:12:56

Анонимен

Сатанистите отвъд океана и тук в Европа се мъчат силово да налагат НСР, и не ги интересува нито отделните държави, нито здравето на милиони, интересува ги само печалбите на корпорациите.То бива лакомия, но това минава всякакви граници.Те мислят че няма да има възмездие , а то идва по бързо от колкото те го чакат , и те го знаят много добре.

03.05.2016 13:28:49

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.