• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Драгомир Йорданов: Съдебна реформа може да има само с подкрепата на трите власти

Драгомир Йорданов: Съдебна реформа може да има само с подкрепата на трите власти

София /КРОСС/ Нашата съдебна власт има още какво да извърши, за да достигне тези общоприети стандарти на ефективност, на добро функциониране. Също така е ясно, че не всичко е лошо в нея и съществуват области и дейности, където се доближаваме много плътно или сме изравнени и работим по тези европейски стандарти. Това заяви пред БНР Драгомир Йорданов, директор на Националния институт на правосъдието.
Механизмът за сътрудничество и оценка е формален критерий, по който се оценява българската съдебна система от нашите европейски партньори, подчерта той и изтъкна обаче, че българската съдебна система вече е част от европейското правно пространство и решенията на българските съдилища са в състояние да засегнат 500 млн. европейски граждани. Това вече престава да бъде строго национален въпрос, това става европейски въпрос, каза още Йорданов. Той изтъкна, че една от най-важните цели е възстановяването или развитието на доверието в българската съдебна система.
Струва ми се, че в момента имаме нужда от един малко по-цялостен преглед на това какво трябва да се направи и то в един малко по-дългосрочен период, а не просто за 1-2-3 години. Амбицията, която е заявена в публикувания проект за продължаване на съдебната реформа, е хоризонт от 7 години. Това, което ми се струва важно този път, че се случва, е, че тази форма на програмен документ е поставена на едно широко обсъждане. Другото хубаво, което виждам, е, че поне се заявява и дано да стане - едно желание тези промени, това оптимизиране на функционирането на съдебната система да се случи със съвместните усилия на различните власти - нещо, което до момента не винаги се е случвало. За да успее едно такова начинание, то трябва да бъде подкрепено във всички случаи от политиците, тъй като законодателната рамка, правилата на играта се установяват от тях. Материалните ресурси, които трябва да подкрепят едни такива промени, също зависят в огромната си част от изпълнителната и законодателната власт. Тези усилия трябва да бъдат припознати, трябва да бъдат подкрепени и отвътре, и от съдебната власт. Надявам се да се намери този минимум съгласие за важните неща, които трябва да бъдат направени през следващия доста дълъг период и това съгласие да обхваща и трите власти. Самостоятелни усилия, само от едната посока, срещащи съпротива от другите участници в процеса, няма да доведе до никъде. Струва ми се, че този път има и доста широка подкрепа от страна на нашите международни партньори.
По-важната част от това, което Националният институт на правосъдието прави, е обучението на бъдещите съдии и прокурори, каза още Йорданов.
Смисълът на това първоначално обучение е бъдещите съдии и прокурори да бъдат подготвени, преди да седнат на съдийската или се изправят на прокурорската банка, така че да бъдат готови да правораздават в името на народа, без да се учат за сметка на гражданите или за сметка на същия този народ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.