• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

ЕП гласува резолюция по преговорите за ТПТИ, БСП подкрепя подписката STOP TTIP

ЕП гласува резолюция по преговорите за ТПТИ, БСП подкрепя подписката STOP TTIP

/КРОСС/Европейският парламент ще гласува днес етапна резолюция по преговорите за сключване на споразумението Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС с препоръки за по-нататъшния им ход. Проектът за документ не изключва застрашаващия функционирането на демокрациите механизъм ISDS, който дава възможност да се заобикалят съдебните системи на страните, включени в споразумението, и чуждестранни инвеститори да завеждат искове за „пропуснати ползи" срещу държавите в търговски трибунали. Документът трябваше да бъде приет от ЕП през месец юни, но поради риск да бъде отхвърлен, председателят Мартин Шулц не го подложи на гласуване. Липсваше единство във втората по големина парламентарната група в ЕП - на социалистите и демократите, без чието съгласие приемането, както на резолюцията, така и на цялото споразумение, става изключително проблематично. От тогава до сега евродепутатите са обект на непрекъснато лобистко въздействие за приемането на резолюцията, информира solidbul.eu.

„Благодарение на усилията на групата на социалистите и демократите са постигнати някои резултати, но те все още не са толкова отчетливи, за да гарантират отстояване на интересите на европейските държави. Включително по начина, по който се конструира арбитража, пред който могат да се разглеждат искове срещу държавите", заяви междувременно зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. „Ние смятаме, че няма достатъчно основания за подкрепа на преговорна позиция, която не създава достатъчно гаранции и ясни условия, че ще бъдат защитени интересите на европейските граждани", допълни той. Стоилов съобщи, че БСП подкрепя подписката на Европейската гражданска инициатива STOP TTIP.

„Тя е подкрепена до момента от 2.5 млн. европейци, но въпреки това вероятно няма да бъде разгледана от ЕП, защото условията за демокрация в ЕС са твърди ограничени, дори в сравнение с това, което имаме в България", каза вчера на пресконференция Янаки Стоилов. Според него няма да бъде обсъждана като официално предложение, а само като обществена инициатива. „Но нейните мащаби за достатъчно значителни и вероятно те ще се увеличават", допълни Стоилов.

„Благодарение на усилията на групата на социалистите и демократите са постигнати някои резултати, но те все още не са толкова отчетливи, за да гарантират отстояване на интересите на повечето от европейските граждани и на поне част от европейските държави, към които се отнася и България. Включително по начина, по който се конструира арбитража, пред който могат да се разглеждат искове срещу държавите", коментира той. Зам.-председателят на БСП обясни, че предстои да се проведе гласуване, но то няма да бъде „за" или „против" споразумението, а за начина, по който да продължат преговорите. „Ние смятаме, че няма достатъчно основания за подкрепа на такава преговорна позиция, която да създава достатъчно гаранции и ясни условия, че ще бъдат отстояни интересите на европейските граждани и на редица от европейските държави", категоричен е той.

Гражданската инициатива настоява да се спрат преговорите за ТПТИ, защото съдържа критични предложения като уреждане на спорове „инвеститор-държава" (ISDS) и разпоредби за регулаторно сътрудничество, които подкопават демокрацията и правовата държава. Инициативата смята, че съществува риск от занижаване на трудовите, социални, екологични стандарти, стандартите за защита на данните и за защита на потребителите, както и на дерегулирането на обществените услуги (напр. водоснабдяване) и паметниците на културата в непрозрачни преговори. С бюлетината на БСП са излъчени четирима членове на ЕП от групата на социалистите и демократите - Сергей Станишев, Георги Пирински, Илияна Йотова и Момчил Неков.
Граждански организации, извънпарламентарни партии и синдикати - част от STOP TTIP, също се обръщат с призив към всички български евродепутати да гласуват против резолюцията. Споразумение между ЕС и САЩ в областта на международната търговия и инвестиции би могло да бъде много полезно, ако не се занимава с функциите на арбитража, а с истинските проблеми на световната икономика. Ако тези две икономически зони наложат общ стандарт, биха могли да се решат тежки проблеми като трудовия, социалния, екологичния дъмпинг, чрез които се провежда нелоялна конкуренция и се тласкат държавите към „надпревара към дъното".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.