• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Вигенин към Юнкер: Ние носим отговорност към европейските граждани и към бъдещето на нашия общ европейски дом

Вигенин към Юнкер: Ние носим отговорност към европейските граждани и към бъдещето на нашия общ европейски дом

/КРОСС/ "Ние носим отговорност към европейските граждани и към бъдещето на нашия общ европейски дом". Това заяви  международният секретар на ПГ на "БСП за България" и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин по време на представянето на доклада на Работната група по въпросите на субсидиарността, пропорционалността и "да правим по-малко, но по-ефективно"  и предаването му на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той обясни, че докладът адресира три основополагащи въпроса: как да се прилагат по-добре принципите на субсидиарност и пропорционалност в рамките на институциите на ЕС; нов подход и начини как да бъдат включени по-добре и пo - ефективно регионалните и местните власти и националните парламенти при разработването и изпълнението на политиките на ЕС; както и дали има области на политиката, в които правомощията могат да бъдат ределигирани и върнати с времето на държавите-членки.

„Докладът съдържа общо девет препоръки отправени към Съвета, Комисията, Европейския парламент, регионалните и местни власти, въз основа на техните компетенции и правомощия, описани в договорите. Заложени са обаче и някои препоръки към националните парламенти.  Ние, членовете на националните парламенти в ЕС,  като пряко избрани представители на европейските граждани, носим отговорност към тях и към бъдещето на нашия общ европейски дом.

Съзнаваме и отговорността, че сме своеобразен мост за приближаването на европейските теми и въпроси по – близо до хората”, каза още той. Вигенин подчерта, че съгласно анализа и препоръките изведени в доклада, „друга област, в която можем да допринесем повече, е засиленото сътрудничеството с местните и регионалните власти, които често отговарят за изпълнението на решенията, взети на европейско равнище, без да влият съществено върху процеса на изработването им.  Това трябва да се промени”. Бившият външен министър подчерта обаче, че дейността на работната група приключва формално, но има още много да се работи в тази насока и в рамките на следващите председателства.

Публикуваният доклад може да намерите ТУК

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.