• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел

/КРОСС/ Днес следобед в Брюксел държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки ще се съберат на извънредна среща на върха, на която се очаква да бъде взето решение кой ще наследи белгиеца Херман ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет и британката Катрин Аштън на позицията върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.
България ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев.
Полският премиер Доналд Туск се очертава като явен фаворит за ключовия пост на председател на Европейския съвет. Туск е убеждаван от лидерите от ЕС да заеме позицията потвърди говорителка на полското правителство. Много е вероятно той да приеме важната позиция, което ще означава признание не само за страната му, но и за страните от Източна Европа, чиито представители до момента не са заемали толкова висок пост.
Все още се обсъждат и други имена, като кандидатите за наследник на Аштън са и настоящият български еврокомисар Кристалина Георгиева и полският министър на външните работи Радослав Шикорски. За позицията на Ван Ромпой пък се спрягат имената на датския премиер Хеле Торниг-Шмит и на ирландския ѝ колега Енда Кени. За да бъде взето окончателното решението, се очаква да бъдат направени компромиси, така че да бъде постигнат баланс между консерватори и социалисти, Западна и Източна Европа, мъже и жени на ключовите позиции в ЕС.
Въпреки че първоначално извънредната среща на върха беше свикана за обсъждането само на ключови постове в съюза, лидерите ще обсъдят и бъдеща помощ за Украйна и нови санкции срещу Русия. На Европейския съвет ще бъде изслушан украинският президент Петро Порошенко. Преди това той ще се срещне с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.