• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Днес Excel има рожден ден

Днес Excel има рожден ден

/КРОСС/ Днес, 30 септември популярното приложение за работа с електронни таблици Microsoft Excel има рожден ден.

В края на 1984 г. четирима младежи се събират в малък хотел край Сиатъл и в продължение на 3 дни програмират и дискутират, за да създадат нов софтуерен продукт, който днес, 35 години по-късно е на около 1, 2 милиарда компютъра и всеки 6-ти човек на света я ползва.

Четиримата ентусиасти са Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони. Благодарение на техните усилия и на още 10-тина души няколко месеца по-късно се появил продукт, който те нарекли в началото "Mr. Speadsheet", но малко преди да го пуснат официално на пазара, някой си от отдела по маркетинг предлага друго име - "Excel".Хотелът Red Lion приютил четиримата създатрели на Excel - Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони.

Всъщност през 1982 г. Microsoft пуска на пазара първата си електронна таблица Multiplan, която обаче отстъпва в MS-DOS системите пред господстващия по онова време Lotus 1-2-3.

Но през януари 1984 се случва нещо, което определя съдбата на Microsoft, Бил Гейтс, в частност раждането на Excel и въобще това което се случи със софтуера в последните десетилетия. Появява се Macintosh на Apple с революционния си нов GUI (графичен интерфейс), който прати DOS-овските операционни системи в историята.

И на въпросната среща в хотел Red Lion четиримата - Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони - решават да изоставят MS-DOS и да насочат усилията си към разработването на софтуер, който да работи с графичния интерфейс и операционната система на Apple.

Към проекта се присъединяват няколко души - Джон ДеВаан (по-късно шеф на Office отдела в Microsoft), Майк Кос (днес водещ софтуерен инженер в Google), Джефри Харбърс (който по-късно ще се превърне в един главните софтуерни архитекти на бъдещия Microsoft Office), и Джеф Райкс (който тогава е шеф на Microsoft Business division и първият му сериозен проект е Multiplan).

Целта е да създадат "продукт, който да прави всичко, каквото правят VisiCalc и Lotus 123, но по-добре и по-бързо."Така Excel 1.0 се появява не на платформата Windows, както може би си мислите, а в средата на Apple Macintosh.

Сyтpинтa нa 30 ceптeмвpи, 1985 г. няколко бройки от първата версия на Excel за Macintosh, Excel 1.0 са изпратени до най-близкия софтуерен магазин. Така започва историята на този легендарен продукт.

Версията за Microsoft е пусната след малко повече от две години по-късно, през ноември 1987 г., с номер 2.0.

Lotus не бързат да пускат 1-2-3 за Windows и Excel от 1988 започва да изпреварва по продажби 1-2-3, което в крайна сметка помогна на Microsoft постигне позицията на водещ разработчик на софтуер. Microsoft укрепва предимството си с излизането на всяка нова версия, което се случваше около всеки две години. Текущата версия за Windows е Excel 15,. Текущата версия за платформата Mac OS X - 2015 Excel 15.0.

В началото на пътя си Excel е стана обект на иск за запазена марка от друга компания, която вече продавала софтуерен пакет, наречен "Excel". В резултат на това Microsoft бил задължен да използва името "Microsoft Excel" във всичките си официални изявления за пресата и правните документи. Но с течение на времето тази практика е била забравена, а Microsoft най-накрая отстранява проблема като придобива запазената марка на другата програма. Освен това Microsoft решават да използват буквите XL като съкратено наименование на програмата в иконката и разширението на файла по подразбиране в Excel - .xls.

В сравнение с първите таблични програми Excel предоставя много нови възможности на потребителския интерфейс, но същността му остава същата: като програма-прародител, Visicalc, организирани в редове и колони клетки, които може да съдържат данни и формули с относителни или абсолютни препратки към други клетки.

Excel е първата електронна таблица, която позволява на потребителите да променят външния вид на таблица на екрана: шрифтове, символи и външен вид на клетките.Но не само това. Excel е и първият, който въвежда метода "intelligent recalc" (интелигентно преобразуване на клетки). Вместо програмата да се преизчислява всички клетки в работния лист, когато една клетка е променена, тя избирателно преизчислява само клетките, засегнати от промяната. Екипът на Excel е толкова обсебен от функционалността "recalc" , че си правят тениски с надпис "Excel - Recalc or Die".

Ранните таблични програми преизчисляваха всички клетки; Това се правеше или след всяка промяна (за големи масиви това изискваше дълго време), или по команда от потребителя (непреизчислените клетки пък можеше да объркат потребителите).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.