• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Сезираха Цацаров заради болестта "син език"

Сезираха Цацаров заради болестта "син език"

София /КРОСС/ Заболяването "син език" по домашните животни стигна до главния прокурор Сотир Цацаров. Днес животновъдите внесоха сигнал до държавното обвинение за разследване на бездействието на държавната администрация за заразата, която се разпространява в страната от 30 юни. Според стопаните отговорност за забавянето трябва да поеме структурата, отказала средства за справяне с болестта. Шефът на говедовъдите Димитър Зоров обвини предишното правителство, защото месец след откриването на първото огнище и поисканите пари от Агенцията по храните, Министерският съвет е отказвал 2 пъти да ги разпореди. Това е довело до развитието на "синия език" почти във всички области.
По-рано днес земеделският министър Васил Грудев призна, че ситуацията в сектор "Животновъдство" е драматична във връзка със заболяването "син език". Той уточни, че то е констатирано в края на юни тази година, а пикът е бил в дните между 14 и 22 юли.
От Министерството на земеделието и храните обявиха, че са набелязали мерки за справяне със заболяването.
„Едните са чисто организационни - връзката между различните служби. Още утре в района на Карлово и Калофер ще има показна за всички фермери", обясни зам.-министър Георги Костов.
На сайта на агенцията по храните (БАБХ) пък е качен списък с всички препарати, които могат превантивно да бъдат използвани от фермерите. „Тези препарати, всички стопани трябва да си ги закупят и да пазят фактурите, защото една част от финансирането за тези препарати се работи от страна на МЗХ да бъдат възстановени", каза още Георги Костов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.