• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

НФСБ: Президентът да се извини, че говори на английски със Столтенберг

НФСБ: Президентът да се извини, че говори на английски със Столтенберг

/КРОСС/ Националният изпълнителен комитет на ПП НФСБ настоява президентът Радев да се извини на българския народ за повторното недостойно и унизяващо нацията поведение, поругало както свещения български език, така и националното достойнство на всеки българин". Това се казва в позиция на Националния изпълнителен комитет на НФСБ. Възмущението на партията на Валери Симеонов е за срещата между президента Румен Радев и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който бе проведен на 1 март в Президентството на английски език.

"На 01 март 2019 г. в Президентството на Република България президентът Радев разговаря с генералния секретар на НАТО г-н Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език - английски. Унизително, цинично и арогантно! Като, че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО!", възмущава се ръководството на НФСБ. Според тях с поведението си президентът Радев нарушава не само чл. 3, но и чл. 36, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че "ползването на българския език е право и задължение на българските граждани", но и "унижи не само свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов "език свещен на нашите деди", но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява".

Унижи го за втори път, след като позорно и гузно премълча назидателната реч на Руския патриарх Кирил точно преди една година", посочват още от НФСБ.

"Между другото г-н Радев, на какъв език, бихте посрещнали президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган?", питат от НФСБ.

"Съзнавайки, че юридически трудно бихме обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искаме отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, ние се обръщаме към основния блюстител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на действията на държавния глава", настояват "патриотите" на Валери Симеонов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПатрЕотите пак търсят под вола теле. С това си упорство - може и да намерят, но няма да е теле!

03.03.2019 17:24:22

Анонимен

Завиждат ,че са прости като ,,Лоялната ,,топка от Банкя и бъкел не знаят от чужди езици .

02.03.2019 19:26:12

Анонимен

На английски да си говорят на коктейл или на летището. На официални разговори в Президентството трябва да си говорят с преводач, - Столтенберг на английски, Радев - на български!

02.03.2019 19:23:42

Анонимен

Случаят изглежда спорен - официален език на НАТО е английският, и ако разговоръът е бил "на четири очи", изглежда, че няма нарушение - говорят помежду си генералният секретар на НАТО и върховният главнокомандващ на една страна - членка на Алианса. Ако разглеждаме срещата като аудиенция на висш чиновник на международна организация при държавния глава на суверенна държава, то Президентът е направил грешка. По намека за Ердоган - очевидно английският не е езикът на норвежеца Столтенберг, а г-н Ердоган е президент на своята страна, както г-н Радев - на нашата. Следователно всеки от тях трябва да говори на своя език, и да се разбират чрез официални преводачи.

02.03.2019 17:51:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.