• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ректорът на Московския държавен университет предложи в училищата да се учи църковнославянски език

Ректорът на Московския държавен университет предложи в училищата да се учи църковнославянски език

/КРОСС/ В своята реч пред всеруския събор на учители по руски език и книжовност в Московския държавен университет "Ломоносов" ректорът на университета Виктор Садовничий предложи в училищата да се изучава църковнославянски език.

"Защо да не започнем изучаването на църковнославянски език в училище?", отбеляза той , разказвайки за историческите традиции в образованието в Русия. Садовничий добави, че "става дума за факултатив".

По негово мнение "руският език може да се изучава паралелно с църковнославянския и при това да се разглежда историята на народа".

Всеруският учителски събор се проведе в МГУ между 7 и 9 ноември. Той събра над хиляда делегати от 73 региона на Русия, Беларус, Казахстан, Румъния и Китай, а сред участниците беше и Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Църковнославянският език (кодифициран вариант на старославянския език) е традиционен при богослуженията в православните църкви на България, Беларус, Полша, Русия, Сърбия, Черна гора и Украйна.

За разлика от латинския, който някога е бил и средство за общуване, а и до ден днешен се ползва в науката, медицината и правото, на църковнославянски език никой никога не е говорил - той е създаден само за богослужебни цели. Още повече, че е различен в различните страни. В Древна Рус църковнославянският и древноруският език съществуват на принципа на диглосията (всеки език изпълнява своя функция), но за болшинството хора богослужебният език на практика е непонятен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.