• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Разширяването на ЕС и НАТО със Западните Балкани – фактор за сигурността в региона

Разширяването на ЕС и НАТО със Западните Балкани – фактор за сигурността в региона

/КРОСС/ Разширяването на Европейския съюз и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност и сигурност в региона. Тази обща позиция изразиха след среща в Любляна президентите на България и Словения.

Румен Радев припомни, че България и Словения са разположени в противоположни краища на Балканите, но и двете държави водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и на мира в региона.

„Това е важен фактор за стабилността и европейската перспектива на Западните Балкани", посочи българският президент.

„И споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашият регион. Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет".

Словенският президент Борут Пахор потвърди, че през юни страната му ще бъде домакин на среща от инициативата „Три морета", на която ще присъстват лидери на всички държави в региона.

Двамата президенти обсъдиха и икономическото сътрудничество между двете държави.

България и Словения могат да търсят нови форми на икономическо сътрудничество, посочи президентът Румен Радев пред представители на бизнеса в Любляна.
Българският президент и колегата му Борут Пахор откриха българо-словенски бизнес форум. В срещата участват представители на български компании от областта на информационните технологии, туризма, строителството и хранително-вкусовата промишленост. Над 70 са представителите на словенския бизнес
"Да търсим как заедно да произвеждаме, как заедно да развиваме нови идеи, как заедно да излизаме на трети пазари. И мисля, че в това е нашата сила", каза президентът Радев.

В края на октомври миналата година Любляна откри посолство в София, а от близо година между двете столици има директна авиолиния.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Румбата ще му дърпат ушите Гундяев и Решетников след такива изказвания ..... и нито дума за санкциите .... срам , голям срам ....

11.03.2019 22:35:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.