• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

SpaceX отлага стартовете си за 2017

SpaceX отлага стартовете си за 2017

/КРОСС/ Космическата компания SpaceX отложи стартовете на Falcon 9 със сателитите Iridium до януари 2017 година. Това ще бъде първото изстрелване след катастрофата през септември, съобщава сайтът на компанията, цитиран от "Оффнюз".

По време на подковката на предишния старт Falcon 9 се взриви на стартовата площадка. Инцидентът стана на 1 септември 2016 година по време на тестовото запалване обаче заедно с ракетата бе унищожен и сателит AMOS-6. След инцидента SpaceX временно отлага планираните си стартове на Falcon 9 и последвалото разследване показа, че експлозията е заради сериозно изтичане на хелий в криогенната система на кислородния резервоар на вторара степен на ракетата. Това е вторият инцидент с ракетата Falcon 9. Първият стана през юни 2015 година - ракетата носител с космическия товарен кораб Dragon избухна на 139-ата секунда от полета. Тогава причината за инцидента бе счупена разпонка, задържаща резервоара с хелия, която поврежда резервоара с кислород, което довежда до експлозията на ракетата.

Първоначално стартът на Falcon 9 със сателитите Iridium бе насрочен за 16 декември, но SpaceX реши сега да го отложи до окончателното приключване на разследването и провеждането на допълнителните тестове преди да се върне към редовното провеждане на полетите.

За следващата серия полети ще се използва стартовия комплекс SLC-4 във военновъздушната база Ванденберг. Очаква се, че Falcon 9 ще достави десет телекомуникационни спътника на орбита, Iridium NEXT, които ще са първата част от бъдещите общо планирани 72 такива спътници.

Първата степен на Falcon 9 е проектирана за многократно ползване като с помощта на този подход, SpaceX очаква да намали разходите за доставка на товари в орбита. Според SpaceX използването повторно на първата степен на Falcon 9 ще направи извеждането на сателити в орбита с 30 процента по-евтино от употребата на другите ракети носители. Илон Мъск заяви, че първите степени на Falcon 9 може да се използват до 20 пъти, но досега компанията все още не е използвала повторно изстрелвана вече първа степен на Falcon 9.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.