• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Mercedes показа фарове с резолюция от 2 млн. пиксела

Mercedes показа фарове с резолюция от 2 млн. пиксела

/КРОСС/ Няма да мине много време, когато Head-up дисплеите ще изпълват цялото стъкло, водачът ще разчита на виртуална реалност, а интелигентни фарове ще осветяват пътя като ден. Всичко това ще работи съвместно, за да предложи възможно най-пълната и безопасна картина на пътя напред.

Докато се случи това, обаче, инженерите вървят крачка по крачка. Сега на дневен ред са фаровете Digital Light, които бяха представени в обновения Mercedes-Maybach.

Технологията Digital Light еволюира от интелигентните фарове, представени през 2009 г. чрез Mercedes Experimental Safety Vehicle. В същия модел бяха показани първите задни предпазни колани с вградени въздушни възглавници. Преди 9 години дъгите фарове бяха изградени от по 100 светодиода (LED), като компютър контролираше всеки светодиод, за да създава специфичен светлинен сноп.

Сега технологията е „леко" понапреднала. Новите HD-фарове разчитат на чип, върху чиято повърхност има над 1 000 000 микрорефлектора, т.е. те генерират резолюция от над 2 000 000 пиксела. Камери и сензори засичат останалите участници в движението, за милисекунди компютри изчисляват данните, базирайки се на информацията и от базата данни от цифрови навигационни карти, като конфигурират възможно най-добрия светлинен сноп за конкретните пътни условия.

Това е възможно, тъй като всеки микрорефлектор е контролируем. Така не се заслепяват другите участници в движението, а водачът получава най-добрата видимост.

Не само това, но технологията Digital Light може да проектира символи върху пътя в HD качество. По този начин водачът получава информация в зрителното си поле. Следващата стъпка от развитието ще е да се осигури комуникация между автомобила и заобикалящата го среда.

Всичко това звучи много скъпо. Това е така, затова и технологията дебютира в Mercedes-Maybach. Около третото тримесечие на 2018 г. определени автомобили ще бъдат оборудвани с тази технология.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.