• 19 Юни 2019 |
 •  USD / BGN 1.7483
 •  GBP / BGN 2.1877
 •  CHF / BGN 1.7502
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Съдът реши: Ръководената от Силвио Данаилов шахматна федерация е изразходвала неправомерно средства

Съдът реши: Ръководената от Силвио Данаилов шахматна федерация е изразходвала неправомерно средства

/КРОСС/ Българска федерация по шахмат, ръководена от Силвио Данаилов е изразходвала неправомерно поне 684 540 лв. Това става ясно от решение на Софийски градски съд по дело, заведено от Министерството на младежта и спорта срещу шахматната федерация за възстановяване на неправомерно изразходваните средства.
С решение от 04.01.2019 г. СГС като първа инстанция по делото осъжда „Българската федерация по шахмат" да възстанови на ММС сумата от 395 468 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив през 2014 г. и 289 072 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена/Златни пясъци през 2014 г.
Както е известно, в следствие на проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция и Инспектората на ММС, бяха констатирани незаконосъобразно разходвани средства от „Българска федерация по шахмат" в размер на над 2 млн. лв. в периода 2011-2014 г., в следствие на което бе отказано подновяването на лицензията ѝ. Исковете, по които се произнесе Софийски градски съд касаят сумите, които ММС е изплатила по два договора от 2014 г. „Българската федерация по шахмат" е осъдена да заплати и деловодни разноски в размер на 45 741,60 лв. ММС е обезпечило своето вземане чрез наложена възбрана върху имот на федерацията, находящ се в гр. София.
Председателят на състава безспорно е констатирал, че са налице доказани „счетоводни нередности" при ответника, представяне на копия от фактури и платежни документи „в полза не на легитимната международна спортна федерация - сдружението по швейцарското право ЕШС /„Европейски шахматен съюз"/, а на негов фалшив клонинг с подобна фирма - дружество с ограничена отговорност ЕШС, което е регистрирано в офшорната зона на Щата Делауеър, САЩ".
„Превеждането на сумите на дружество в офшорна зона очевидно е с цел присвояване на средства като това се потвърждава и от решението на Спортния арбитражен съд", мотивира своя акт съдебния състав при СГС. Същият не кредитира показанията на Силвио Данаилов, дадени по делото, защото счита, че същия е „заинтересовано лице, тъй като процесните финансови злоупотреби са станали в момент, в който той е бил президент, както на ответника, така и на ЕШС, както и за действията на същия има данни, че са предмет на висящи наказателни разследвания".
С оглед събраните по делото доказателства и мотиви на съдебния състав на СГС предстои предявяване на претенции за възстановяване на пълната дължима сума от посочената федерация.
В момента лиценз за осъществяване на спортна дейност притежава Българска федерация по шахмат 1928.

 

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.

int(1)