• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Нова конспиративна теория: Фейсбук събира данни за лицево разпознаване без нашето съгласие

Нова конспиративна теория: Фейсбук събира данни за лицево разпознаване без нашето съгласие

/КРОСС/ Нова конспиративна теория се завъртя в онлайн пространството - в статия за "Уайърд" Кейт О'Нийл спекулира, че предизвикателството "Преди 10 години" (#10yearschallenge) онлайн е начин "Фейсбук" да обучи алгоритъма си за разпознаване на лица.

Онлайн предизвикателството, в което потребители от цял свят споделят две снимки - една от 2009 и една от 2019 г. - бързо стана популярно в социалните мрежи, като в него се включиха и много знаменитости.В подробен материал О'Нийл излага своето мнение, че по този начин "Фейсбук" създава огромна база данни с лица напълно безплатно.

"Представете си, че искате да научите алгоритъм за разпознаване на лица характеристиките на остаряването. В идеалната ситуация ви трябва голяма и разнообразна база данни със снимки на хора. Допълнително удобство е ако има зададен предварително времеви ориентир, например 10 години. Благодарение на това предизвикателство, сега "Фейсбук" разполага с огромна база данни, които може да използва без вие да знаете", коментира тя. Публикацията предизвика множество коментари онлайн за нарушаване на личното пространство и правата на потребителите. Наложи се "Фейсбук" да излезе с официална позиция, в която се дистанцира от предизвикателството.

До момента с хаштаг #10yearschallenge са публикувани над 5,2 млн. снимки в социалната мрежа само за три дни.
Това е предизвикателство, което идва от потребителите на "Фейсбук" и стана популярно от само себе си. Припомняме, че всеки потребител може да изключи лицевото разпознаване от настройките на профила си по всяко време", коментираха от компанията.

Все още няма данни тази визуална информация да е използвана по някакъв начин от компанията, но заради множеството скандали с нарушени права на потребителите, много смятат, че това ще се случи в бъдеще.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.