• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Закопчаха крадци след издирване във Фейсбук

Закопчаха крадци след издирване във Фейсбук

Пловдив /КРОСС/ Крадци, заснети от видеокамери в учреждения или частни домове, биват разкрити, след като лицата им лъснат във Фейсбук. Само през последната седмица двама пловдивчани използваха възможностите на социалната мрежа, за да влязат в дирите на престъпниците, отнели тяхно имущество. Във вторник полицаите от Второ районно арестуваха 21-годишен крадец, който откраднал лаптопа на университетска преподавателка от библиотека „Иван Вазов". Дамата обаче поискала записите от видонаблюдението на сградата и качила клипа с наглата кражба на стената на профила си. Само след ден тя вече знаела името на бандита и се обадила в полицията. Благодарение на своята изобретателност тя ще получи обратно и лаптопа си, защото търговецът, който купил крадената вещ, се изплашил и отнесъл компютъра в полицията. Три дни по-късно и самият крадец пристигнал в Районното и се предал.
Само преди седмица друг пловдивчанин се обърна към потребителите на Фейсбук, като качи клип, на който се виждаше как сръчен крадец отваря различни помещения в кооперацията му на ул. „Михаил Такев" и накрая си тръгва с велосипеда на сина му.
И този случай бе разкрит за броени часове от служителите на Четвърто районно, тъй като качеството на записа бе много добро и крадецът - 30-годишен рецидивист, бе разпознат. Причината и за двете кражби е една и съща - извършителите им са наркозависими.
„Качественото видеонаблюдение е много полезно. Благодарение на записаизвършителят може да бъде заловен в кратки срокове", твърдят полицаи. Записите от местопрестъплението не могат да бъдат използвани като доказателство в съда, тъй като не са направени по реда, описан в закона, но въпреки това те помагат при експертизата за разпознаването на лицето. Ако има други лица на записа, те също могат да бъдат използвани като свидетели.
Фейсбук обаче е и нож с две остриета. Освен че може да бъде полезен при разпознаване на лица, клип, качен в него, може да причини и доста неприятности на автора му. Както това се случи с 28-годишния Петър Бакалски, залял приятелката си с блажна боя и заснел гаврата. Зловещото отмъщение бе качено във фейсбук и след като стигна до медиите, прокуратурата започна разследване на случая. Сега срещу младежа има досъдебно производство, което едва ли щеше да се случи, ако не бе качил „геройството" си в мрежата, пише "Марица".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.