• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Фелипе VI полага клетва като крал на Испания

Фелипе VI полага клетва като крал на Испания

/КРОСС/Испанският принц принц Фелипе официално става крал на страната под името Фелипе VI. Досегашният монарх Хуан Карлос подписа закон, с който се отказа от престола след 39 години управление. Фелипе формално ще стане крал, след като положи клетва пред парламента. 

Новият крал ще положи клетва на церемония в парламента. След реч пред депутатите той ще премине по улиците на Мадрид със съпругата си Летисия на път за кралския дворец. Маршрутът ще бъде охраняван от 7 хиляди полицаи и ще бъде украсен с цветя в цветовете на испанското знаме.

Церемонията ще е скромна и по-скоро ще прилича на прокламация, отколкото на коронация, коментират испанските медии. Няма да има процесии от каляски, гости от чужбина и масови тържества. На фона на икономическата криза, кралското семейство не иска предаването на короната да е свързано с много разходи.

Крал Фелипе VI ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства. Той ще трябва да възстанови имиджа на монархията, да окуражи хората в страната, където безработицата е 26 процента и да се опита да обедини нацията, въпреки че Каталуния иска да се отдели.

Мисля, че това не е символична промяна. Хуан Карлос наблегна на две идеи - стабилност и обновяване. Това е, което се очаква сега. В същото време има и воля за реформа и тя без съмнение ще доведе до промени в конституцията. Страната е изправена пред нови политически предизвикателства. Най-важното е териториалното преустройство на страната, коментира професор Фернандо Валеспин, който е политолог.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.