• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Разследването на смъртта на малтийската журналистка достигна политическите върхове

Разследването на смъртта на малтийската журналистка достигна политическите върхове

/КРОСС/ Членовете на правителството на Малта бяха извикани на спешно заседание в офиса на премиера Джоузеф Мускат тази нощ в момент, в който разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция достигна висшите ешалони на малтийската политика, предаде ДПА.

"Ситуацията е много сериозна", заяви заместник-премиерът Крис Ферне на път за заседанието, без да навлиза в повече подробности.

Разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, разкрила в блога си данни за корупцията в правителството, беше убита при бомбен атентат през октомври 2017 г. Тази седмица двама министри и началникът на канцеларията на премиера подадоха оставка, след като имената им бяха свързани с разследването. Двамата министри не са обвинени. А Кийт Шембри, бившата дясна ръка на премиера Мускат и началник на канцеларията му, беше освободен вчера от ареста, без да бъде обвинен.

Разследването на убийството на журналистката постигна напредък миналата седмица с ареста на влиятелния бизнесмен Йорген Фенек. Според местни медии таксиметров шофьор е разказал на полицията, че е действал като посредник между Фенек и предполагаемите убийци на журналистката. Таксиджията е казал, че е получил 150 000 евро от Фенек, за да плати на тримата мъже, които са били обвинени в извършването на атентата и очакват процес.

Според малтийски медии Фенек е заявил, че разполага с доказателства, които замесвали Шембри, но искал имунитет, преди да разкрие всичко. Той подал молба до президента на Малта Джордж Вела за помилване, допълва Ройтерс. В писмото с искането за помилване адвокатите на Фенек казват, че клиентът им може да предостави информация, свързана с Шембри, с бившия министър на туризма Конрад Мици и министъра на икономиката Крис Кардона, както и с други хора близки до премиера.

Адвокатите на Фенек казват, че президентското помилване се дава по препоръка на правителството и че правителството делегира правата в тази насока на премиера. Но тъй като в случая става дума за замесени хора близки до премиера то не трябва нито премиерът, нито членове на кабинета му да дават подобна препоръка. Според малтийски медии среднощното правителствено заседание може би да касае именно въпроса с помилването на Фенек.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.