• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Футбол с дъх на политика

Футбол с дъх на политика

/КРОСС/ Докато използваха ултрасите като ударни отряди по избори и протести, партиите неусетно станаха подвластни на настроенията на запалянковците

Преходът промени тотално и футболната действителност в България. Упадъкът на любимата игра у нас поразително съвпадна с появата на фенклубове, фракции и ултраси. Може много да се спори дали те възникнаха спонтанно, или под диктовката на онази политическа част, която наричаме задкулисие.
Дори да допуснем, че повечето фенски организации са родени от чистата обич към любимия отбор, то в един следващ етап тя бе обяздена и яхната от политическото задкулисие, а фенклубовете бяха овладени от удобни хора. Доста от тях направиха от фенството си доходоносна професия.

Този флирт между политиците и футболните фенове обаче доведе и до трагедии. Потърпевши във всички случаи бяха и са запалянковците. Много от тях заради сляпата си обич към любимия тим ставаха маша в ръцете на задкулисието. Въпрос на време беше да се стигне и до фатален край.

Истината е, че част от зулумите на агитките и българския вариант на ултраси бяха тихомълком толерирани от политиците.

Жертва на тази странна връзка неведнъж са ставали както самите запалянковци, така и полицаите, пращани да се разправят с озверели тийнейджъри, които след това се отървават с леки наказания или почти без такива.

Дори няколко пъти прекрояваният закон за спортното хулиганство по никакъв начин не плаши хулиганите. Глоба от 200 лева се плаща веднага, а забрана да се ходи по мачове за 1 година не се спазва. Интересно защо никой не се сети в правилника за прилагане на закона да запише, че по време на мачове наказаните трябва да са под наблюдение, както е в Англия.

Откъде е този интерес и тази любов на политиците към футболните агитки? Отговорът на този въпрос е много лесен. Единствено буйните фенове имаха опит в бой с униформените в края на социализма и началото на демократичните промени.

Бойното кръщене на футболните агитки в политическите дела бе през януари 1997-а, когато падна правителството на Жан Виденов и не бе позволено на БСП да направи нов кабинет. В челните редици на щурмувалите парламента ясно се виждаха как история творят рамо до рамо иначе кръвните врагове от агитките на ЦСКА и Левски.

Друг емблематичен случай е от началото на януари 2009 г., когато студентски протест бе опорочен и окървавен с участието на футболни фенове от цялата страна. Студентите протестираха срещу корупцията и управлението на тройната коалиция. Сред тях се вклиниха запалянковци, които не протестираха, а просто започнаха да целят с камъни полицаите. Те от своя страна разгониха протеста като доста от справедливо протестиралите студенти, си тръгнаха от площад Народно събрание с насинени от полицейски палки гърбове.

Не е тайна, че и при окървавените протести на Орлов мост през февруари 2013 г. участваха агитки на столичните тимове. Тогава премиерът Бойко Борисов подаде първата си оставка. Впоследствие не се чу някой от въпросните бабаити да е изтърпял някакво наказание.

Веднъж усетили, че наказанията им се разминават, агиткаджиите откровено изнагляха.

Липсата на адекватни санкции доведоха до много страшни неща. Така например двама души останаха с по една ръка след пловдивските дербита през есента на 2015 година.

В началото на века момиче от агитката на ЦСКА остана инвалид, след като лумпен от синята публика хвърли бомбичка в червената част от стадиона. Извършителят естествено бе оправдан. Напълно оправдан бе и обвиненият за убийството на Младен Младенов фен на Левски.

Филмирането на запалянковците отиде и по-нататък. Нашите привърженици взеха да се побратимяват с агитки от чужбина, вследствие на което започна внос и износ на футболно фенство. Един от резултатите на това дойде в неделя, когато Тоско Бозаджийски от Ботев бе убит от хулигани от ПАОК, след като предния ден бе подкрепял Арис в жълто-черната агитка.

Към този момент органите на реда са учудващо пасивни към интернационализирането на запалянковщината.
Дали това не е по заръка на политиците, които готвят нещо друго, предстои да разберем.

Кървавият 24 май на 2003 г.

Най-светлият български празник бе осквернен и оцапан в кръв от бой между агитките на Локомотив и Ботев. На 24 май 2003 г. канарчетата трябва да приемат черно-белите в абсолютно безсмислен мач.

Нищо не предвещава последвалото грозно меле край Бирената, тъй като градът е почти празен, защото предстоят три почивни дни. Не така обаче мислят двете агитки, които предната вечер се засичат в няколко кръчми и след изпития алкохол се раздават шамари. До сериозен инцидент обаче не се стига.

В деня на мача вали проливно няколко пъти, но дори това не успява да охлади страстите. На няколко места около стадион "Христо Ботев" стават зверски боеве. Най-свиреп е пред централния вход на Бирената, където отряд жандармеристи близо половин час не може да разтърве биещите се фенове.

Линейки с ранени хвърчат към Хирургиите на Пещерско. Боевете по чудо се разминават без жертви. В крайна сметка дербито е отложено за следващия ден заради лошия терен. На 25 май Локо бие Ботев с 2:1 след обрат в последните минути. В този ден не е регистрирано нито едно нарушение на обществения ред.

Кутията на Пандора бе отворена на "Гладстон"

Първият голям бой между фенове на Локомотив и Ботев бе в края на август 2006 година. Красивата пловдивска улица "Гладстон" буквално бе превърната в бойно поле от озверели фенове на двата отбора.

Някъде около Синдикалния дом бе отворена Кутията на Пандора, която и досега никой не е успял да затвори.
В публичното пространство вървят много версии кой пръв е започнал и дали този бой не е бил уговорен по-рано. Любителски камери са запечатили как две големи групи, облечени в черно-бяло и жълто-черно, си налитат.

Полицията очевидно е била уведомена за напрежението, но униформените реагират доста късно. Близо 10 минути запалянковците се млатят като за световно, докато дойдат специалните сили на жандармерията. Няколко линейки откарват ранени в дежурните клиники. Сериозно пострадали обаче няма. Остава само злобата, която се излива в следващите боеве.

И магистрала "Тракия" стана арена на битките

И магистрала "Тракия" стана арена на битка между фенове на Локомотив и Ботев. ​Пловдивското дерби търпи нечувано унижение да се играе на стадиона в бургаския квартал "Лазур". Жълто-черните домакини разчитат, че ще съберат много фенове край морето, които карат ваканцията си. ​

На 1 август "Лазур" е в черно-бяло и жълто-черно. Преди самия мач обаче става страхотно меле, което е било уговорено, както се разбра по-късно.

Двете агитки се сбиват на 120-ия километър по посока Бургас. Боят трае няколко минути, а от Лаута се хвалят, че противниците им са се предали.

Търкалът е щателно заснет от ултрас канал във видеообменна мрежа, собственост на руснака Максим Тук. Същият Тук пристига за двубоя Локо - ЦСКА през есента на 2017 г. Срещата е прекъсната през първото полувреме заради жесток бой, при който окървавеният Максим е пострадал най-сериозно.

Източник: в-к Марица

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.