• 08 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Трети национален фестивал на ореха - 15 октомври, село Голямо Дряново

Трети национален фестивал на ореха - 15 октомври, село Голямо Дряново

/КРОСС/ На 15 октомври за трета поредна година в с. Голямо Дряново, община Казанлък ще се проведе Третият национален фестивал на ореха. Той се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, която се учреди след първото издание на този фестивал. Организатори на празника са Кметство с. Голямо Дряново, Народно читалище „Зора-1902" и земеделските производители Георги Василев и Спас Момов, които са основни спонсори на фестивала.
Целите на празника са да популяризира ореха като култура, начина на отглеждането му, да се възвърнат много забравени традиции, свързани с него, да се изгради основата, върху която производители, преработватели да споделят своите проблеми и успехи, да спомогне за тяхното обединение за съвместно преодоляване на трудностите в бъдеще.
А по-подходящо място за провеждане на такъв фестивал от Голямо Дряново няма, тъй като около селото се намира един от най-големите масиви с орехови насаждение в България на площ над 2500 декара. Това е успешен опит да се възроди една стара традиция. Легендата гласи, че всеки, който е пожелал да се засели в това райско кътче, е длъжен да засади орех. Дървото символ на Голямо Дряново, защитавало и предпазвало поколения наред - орехът, който стои непреклонен и горд. В селото до скоро се е намирал и най-стария орех на Балканския полуостров на близо 500 години.

Жителите и гостите на фестивала ще бъдат посрещнати, по стар български обичай с погачи, мед и орехи, от усмихнати момичета в народни носии. Сред изненадите на фестивала е кулинарната изложба от ястия с основна съставка орехи, приготвени от сръчните ръце на голямодряновки. Част от програмата на фестивала е изложението на производители на биопродукти и черупкови плодове - различни сортове орехи, лешници, мед, сирена и др., както и изделия от български традиционни занаяти. Посетителите ще имат удоволствието да се насладят на богата фолклорна програма от самодейни състави на община Казанлък и уникална етнографска експозиция на автентични носии . Специални гости на фестивала са Сдружение Калиферови хайдути гр. Калофер, Ансамбъл „Загорче" гр. Стара Загора и Големите гайди гр. Асеновград.

Програма на фестивала:
11.00 Начало
Представяне на производители на черупккови плодове
Представяне на занаяти
Кулинарна изложба на ястия с орехи
Етнографска експозиция на автентични носии
Демонстрации на машини за преработка на черупкови плодове
11.30 Концерт на Сдружение Калиферови хайдути
12.00 Официално откриване на фестивала
12.30 Пресъздаване на народни традици и фолклорна програма
16.30 Народно веселие
17.30 Концерт на Големите гайди гр. Асеновград

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.