• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Хамилтън отново спечели Гран При на Канада

Хамилтън отново спечели Гран При на Канада

/КРОСС/ Люис Хамилтън спечели шеста победа в кариерата си на пистата в "Монреал" и записа трети успех за сезона във Формула 1, докато неговият пряк конкурент за титлата Себастиан Фетел финишира на четвърто място, след като още в началото получи повреда и трябваше да гони подиум от последна позиция. Британският пилот на "Мерцедес" завърши с време от 1:33:05.153 час, а зад него с 19.783 секунди пасив остана съотборникът му - Валтери Ботас. Трети завърши Даниел Рикардо от "Ред Бул".

Хамилтън тръгна отлично и защити полпозицията си, а Верстапен зае второто място, преминавайки около съперниците си през външната страна на първия шикан. Фетел пък изостана на четвъртото място, а неговият съотборник Райконен бе изпреварен от Рикардо, преди състезанието да бъде забавено от автомобил по сигурността. Причина бе катастрофа между Карлос Сайнц и Филипе Маса.

След подновяването на състезанието стана ясно, че Фетел има увредено предно крило и той влезе в гаража на "Ферари" в петата обиколка, за да загуби 14 места при смяната на компонента и поставяне на гуми със супермека смес. Причина за повредата на предното крило пък се оказа агресивното поведение на Верстапен в първия завой. В крайна сметка холандецът отпадна в 11-ата обиколка.

Хамилтън пазеше първата си позиция далеч от преследвачите и в 17-ата обиколка вече водеше с 6.3 секунди пред съотборника си Ботас. Фетел пък постепенно профуча покрай изоставащите пилоти и скоро вече беше в челната десетка, но подиумът изглеждаше твърде далеч за германеца. В свирепа битка за последното трето място на стълбичката се бяха впуснали Рикардо с гуми с мека смес и Серхио Перес със супермека.

В 30-ата обиколка Фетел изпревари Фернандо Алонсо и зае седмо място, а Ботас срещна големи затруднения, когато се завърна от питлейна и намери пред себе си Себастиан Окон. Французинът влезе в гаража на "Форс Индия" в 32-ата обиколка, а при връщането си на трасето беше между двата болида на "Ферари". Скоро той изпревари Райконен за петото място, а финландецът отстъпи и на Фетел.

След новите спирания в гаражите Райконен се върна със светкавична скорост и в 44-ата обиколка постави рекорд на трасето за деня с 1:15.725 минута, или с една секунда по-малко от всеки друг от останалите 17 състезатели. Фетел пък се приближи само на две секунди от третия в класирането Рикардо, но между тях бяха още Перес и Окон. В този момент Райконен бе на 15 секунди от своя съотборник.

В 48-ата обиколка Хамилтън вече бе на над 10 секунди пред Ботас, но мислите му бяха насочени изцяло към съперника за световната титла Фетел, който продължаваше да се мъчи зад двойката от "Форс Индия" и Рикардо от "Ред Бул". "Изпреварва ли?", попита Хамилтън по отборното радио. Отговорът беше лаконичен: "Не". Всъщност, в 50-ата обиколка Фетел дори спря в гаража на "Ферари", за да се завърне за последна атака с гуми с утрамека смес и много празно пространство пред себе си.

айконен получи проблеми със спирачната система и пресече финалния завой в 60-ата обиколка, а Фетел моментално го изпревари и дръпна с 15 секунди на своя съотборник. Германецът вече държеше рекорда на трасето, поставен обиколка по-рано, но Окон, Перес и Рикардо все още бяха пред него, като австралиецът държеше последното място за подиум с малко над две секунди аванс от Фетел. Германецът изпревари двойката на Форс Индия и по-специално Перес в предпоследната обиколка, но завърши с близо 6 десети от секундата от Рикардо.

След края на Гран при на Канада Фетел е лидер в класирането с актив от 141 точки, а Хамилтън е втори със 129. Ботас е трети с 93.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.