• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

София е домакин на 33-тия конгрес на Световната медална федерация

София е домакин на 33-тия конгрес на Световната медална федерация

/КРОСС/От 2 до 6 септември в Гранд хотел София ще се проведе Тридесет и третият конгрес на Световната медална федерация (ФИДЕМ).

Изтъкнати артисти и студенти от целия свят, работещи в областта на художествения медал ще вземат участие в световния конгрес, обменяйки ценна информация и опит. Художниците от всички страни ще имат възможност да представят своите творчески постижения от изминалите две години. Така те ще продължат традицията на ФИДЕМ да насърчава художественото медалиерство, което е главната мисия на федерацията.

Програмата на ФИДЕМ включва лекции, творчески срещи, интерактивни семинари, практически обучения, както и разнообразна социална програма.

На 3 септември от 18:00 часа е официалното откриване на уникалната изложба в Националния археологически институт с музей при БАН на 785 медала, специално изработени за това международно биенале от автори, представляващи 30 страни от целия свят.

От 2 до 12 септември в галерия „Академия" на Националната художествена академия ще бъде представена изложбата „Медална скуптура", включваща медали, плакети и плакати на студенти от НХА. Част от произведенията са на наградените участници в конкурса на тема „Медалът това съм аз" - плакети и плакати, проведен през 2013 г. в НХА.

На 5 септември от 17:00 часа в Националния музей на българското изобразително изкуство Ще бъде открита изложбата на Богомил Николов „Медален свят".

На 6 септември, последния ден на конгреса в НХА ще се организира традиционен за Фидем „Medal fair", където ще могат да се закупят медални творби на участниците в конгреса.

ФИДЕМ е международна организация на изкуството на медали, чиито членове идват от 43 страни от цял свят. Членове на ФИДЕМ са скулптури, колекционери на медали, историци и ценители на изкуството, представители на световни художествени музеи и галерии, монетни дворове, частни компании и национални организаци.

През последните десет години българската медална школа се утвърди като една от най-креативните в света. Именно затова ФИДЕМ избра София за домакин на 33 световен конгрес.

„Изкуството на медала е все още относително непознат жанр в България, но благодарение на Ателието за медална скулптура при Националната художествена академия и много активна група млади медалисти, популярността му расте.

Изпълнени сме с желание да направим този конгрес паметно събитие, място за поредна среща на стари и нови приятели за обмяна на идеи, бъдещи проекти, интересни пътувания. София е много гостоприемен град, горд със своята древна история и изкуство, място, където хармонично съжителствати новото и старото. Не са толкова много местата по света, където бихте могли да влезете в действаща църква от IV век или да видите златни съкровища от 4000 г. пр. Хр.", казва проф. Богомил Николов, председател на Организационния комитет на ФИДЕМ 2014.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.