• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Плевенската филхармония е в добро творческо и финансово състояние

Плевенската филхармония е в добро творческо и финансово състояние

/КРОСС/ Директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски в интервю за Агенция КРОСС на рождения си ден

- Г-н Дяковски, пред какви предизвикателствата се изправи Плевенската филхармония през този сезон?
- Традиционно доброто сътрудничество между Филхармонията и Община Плевен продължава и посредством безупречно изпълняваните ангажименти на Общината към Филхармонията. Става въпрос за договора за съвместна дейност между Община Плевен и Министерство на културата за част от бюджета на Филхармонията. Сега, след като излязоха новите методика и разходни стандарти, предстои подписване на договора.

- Има ли промяна в репертоарната политика на Филхармонията?
- Всичко относно репертоара, договорено от предишното ръководство, се изпълнява коректно. Филхармонията е в добро творческо и финансово състояние. Предстоят интересни проекти, програми.
Най-хубавото е, че през октомври т.г. ще направим юбилейното, 30-то издание на Лауреатските дни „Катя Попова" съвместно с Община Плевен. Първото издание на Лауреатските дни „К. Попова" е през 1966 година. Процесът по номинирането на новите лауреатите вече започна.
Имаме интересни планове за малко по-сериозни турнета в страната, за пръв път в историята на Филхармонията - концерти в Бургас, Летен театър Варна, Летен театър Пловдив, ще стигнем до Смолян.
Поредният концерт на Плевенската филхармония с Йордан Камджалов ще гостува в Зала „България" на 6 юни.
В чест на 75-годишнината от рождението на Гена Димитрова се подготвя постановка на „Тоска".
Наред с класическите неща, започнахме да правим и популярни неща за по-широката публика. Направихме специален концерт, насочен към ученици от гимназиалния курс, няколко концерта с „Люси Дяковска мюзикъл" и група A.V.A.
Подготвяме концерти по случай 100 години българско кино с Орлин Горанов и Галя Ичеренска.

- Говорите за отворена политика към младите във Филхармонията...
- През октомври имахме честта, преди турнето си в Япония, да ни гостува младият цигулар Стоимен Пеев в прекрасния концерт „Гласът на цигулката" с Мичо Димитров и Пламен Джуров.
Под ръководството на гост-диригента маестро Пламен Джуров Стоимен Пеев представи Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски. Пеев е носител на редица награди от национални и международни конкурси, а от 2014 г. е първи цигулар на квартет „София" при Софийската филхармония.

 

Любомир Дяковски е директор на Плевенската филхармония от юли 2014 година. Той е сред основателите на Плевенската опера „Христо Бръмбаров" и неин член до закриването й. Пял е на всички български оперни сцени. Репертоарът му включва повече от 50 роли от световната оперна и оперетна класика. Пее и теноровите сола в повече от 30 меси, оратории и реквиеми с най-големите оперни хорове в София, Варна, Пловдив, Русе, и Бургас, както и с хора на Радио и телевизия Загреб и с Хора на виенските момчета.

Дяковски работи с най-добрите симфонични оркестри в София и страната, като участва във фестивалите „Софийски музикални седмици", „Мартенски музикални дни", „Варненско лято", Зимни вечери - Пловдив, Лауреатски дни „Катя Попова" - Плевен, както и на престижния Европейски фестивал в Дубровник.
Той е инициатор и пръв изпълнител на „Меса ди Глория" от Пучини в България с хора и оркестъра на БНР и под диригентството на Васил Казанджиев.
Любомир Дяковски е единственият оперен певец, осъществил издаването на оперен албум с Пловдивска филхармония под диригентството на Добрин Петков. В албума са включени някои от най-трудните изпълнения като „Матеус пасион" от Й. С. Бах, „Песни за земята" от Малер и реквиемите на Моцарт и Верди.
Дяковски пее „Сътворението" от Хайдн със Софийска филхармония и хор „Светослав Обретенов" под диригентството на Константин Илиев. Работил е с диригентите Васил Арнаудов, Васил Стефанов, Георги Робев, Димитър Манолов.
Като солист на Мъжки камерен хор под диригентството на проф. Димитър Русков, Любомир Дяковски е осъществил стотици концерти в чужбина, както и записи в „Хармония мунди" и „Балкантон".
От 28 години е солист на „Големите донски казаци" - Виена, мениджър и участник е и в „Тримата славянски тенори".
Близо 5 хиляди са спектаклите, които изнася в България и чужбина в най-престижните зали като Музикферайн и Музикхаус във Виена, Концертхаус в Берлин, театрите „Шатле" и „Шанз Елизе" в Париж, залите на филхармониите в Мюнхен, Кьолн, Ленинград и Берлин, „Линкълн център" в Ню Йорк.
Записната ну дейност включва три албума с „Тримата славянски тенори", издадени на CD, оратории и опери, както и множество записи за БНР. осъществени с хор и оркестър на Българското национално радио, Софийска филхармония, хор „Св. Обретенов", както и хора и оркестъра на Софийската опера.
Пял е в множество катедрали, като „Св. Стефан" - Виена, „Св. Михаил" - Хамбург, „Сен Жермен" в Париж, в Лондон, Мадрид, Амстердам, Люксембург, Цюрих, Франкфурт на Майн.
Дяковски се включва и в множество благотворителни програми на различни фондации в България и чужбина. Негов сингъл на песента „Вечерний звон" е продаден в стохиляден тираж в Германия и Австрия и със средствата е лекувано заболяло от левкемия дете от Чернобил в болница „Св. Анна" във Виена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.