• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Завърши първият пътуващ Международен турист-филм-фест

Завърши първият пътуващ Международен турист-филм-фест

/КРОСС/ Завърши първият пътуващ Международен турист-филм-фест, в който бяха допуснати да участват двадесет български и гръцки късометражни и среднометражни филми с туристическа насоченост от различни видове и жанрове кино, без определен период на производство.
Зрителите-туристи на МТФФ-2015- чрез анкетни карти определиха:
Първо място на среднометражния документален филм на БНТ - "СИРИЯ - СРЕЩА НА ВЕКОВЕТЕ" - сценарист Ваня Манолова и режисьор-оператор Емилиян Динов. Този филм е сниман преди настоящите военни събития в Сирия и голяма част от представените в него културно-исторически забележителности в страната вече са унищожени...
Първо място за късометражен филм получи импресията „Атина" , произведена от ЕРТ.

На второ място бе класиран авторският филм на Добрин Керестелиев "Живото дърво".

Третото място бе дадено на филма "Лъвов мост" от поредицата образователни филми на ТВ 1.

Насърчителната награда получи ТВ "Фотон - К " за участието си във МТФФ-2015 с няколко
филми, посветени на съседското сътрудничество между България и Гърция.

Международният турист филм фест има за цел популяризиране забележителности, природни богатства и приноса на България в световната цивилизация. Инициативата за събитието е на Студия „София- АРТ", а автор на идеята е дългогодишния експерт по туризма-филмов прдуцент Ева Маринова. За целта бе създаден Фестивален съвет, чийто председател е депутата - телевизионен експерт Петър Кадиев, зам.-председател на комисията по културата и медии към Народното събрание. Зам.-председатели са проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ, световноизвестният кинокритик проф. Божидар Манов, Иво Маринов, директор на ОП „Туризъм" към Столичната община и директора на МТФФ Сребрина Хашъмова - управител на Студия „София - АРТ" - автор, сценарист и продуцент на много наши и чуждестваранни филми. 

Идеята за събитието бе подкрепена от Парламентарната комисия по културата и медиите, от Министъра на културата Вежди Рашидов, от Министъра на туризма Николина Ангелкова и Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Форумът представлява уникално в историята на международните кинофестивали начинание, целящо да активира успешни контакти и обмен в областта на културата и туризма. Събитието е посветено на 100 годишнината на Българското кино както и на 120-годишнината от създаването на организирания туризъм у нас.

Осъществяването на проекта включва екскурзия с автобус до Солун - Гърция, по време на която номинираните филми от форума-Първи МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИСТ-ФИЛМ-ФЕСТ/МТФФ/ ще бъдат показвани по време на пътуването. В конкурсната програма участват известни автори с късометражни и среднометражни филми, които ще бъдат оценявани от пътуващите туристи за Голямата награда на зрителите за най-добър филм на МТФФ-15.Предвидена е и Награда на страната-партньор. В конкурсната програма т.г. са представени филми на автори и творци от България, Гърция и Македония, чиито имена ще бъдат обявени в деня на откриването.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.