• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Петкова: Енергийни проекти ще кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер“

Петкова: Енергийни проекти ще кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер“

/КРОСС/Проекти от българския енергиен отрасъл ще кандидатстват за финансиране по плана „ЮнкерТова. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По нейните думи, българската енергетика ще разчита на Европейския инвестиционен план за реализацията на ключови инфраструктурни енергийни проекти.

„Правителството неведнъж е заявявало своя водещ приоритет в енергийния сектор,а именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната", каза още Петкова. Като важна стъпка за нейното постигане тя посочи изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните държави.

„Безспорен наш приоритет е реализацията на интерконектора Гърция - България", категорична бе министър Петкова. Тя добави, че до момента за изграждането му е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 45 млн. евро, а общата стойност на проекта е около 220 млн. евро. По думите й проектът за изграждане на интерконектора отговаря на всички критерии за кандидатстване по инвестиционния план на Европа. Това ще бъде възможно веднага след успешното приключване на втората фаза на пазарния тест по проекта. Министър Петкова припомни добрите резултати от първата необвързваща фаза на теста по проекта, в рамките на която 9 компании заявиха над 4.4 млрд. куб. метра газ годишно, което надхвърля първоначалния капацитет на газопровода.

„Втората обвързваща фаза на пазарния тест се очаква да стартира през юни и да завърши към средата на септември тази година", заяви енергийният министър. По нейните думи успешното приключване на втората фаза ще докаже жизненоспосбността на проекта и ще предостави възможност за кандидатстване за финансиране по плана „Юнкер".

Енергийният министър отбеляза още, че България участва и с четири проекта на Електроенергийния системен оператор на обща стойност 245 млн. евро за финансиране по европейския план.

„ЕСО успя да привлече над 45 милиона евро безвъзмездно финансиране за реализацията на пет електропровода, включени във втория списък на проекти от общ интерес за ЕК", подчерта Петкова. Тази седмица четири от проектите на ЕСО бяха публикувани на Европейския портал за инвестиционни проекти. Това са първите проекти от енергийния сектор в България, получили европейско финансиране чрез Механизма за свързване на Европа. По думите й за проектите е осигурено и собствено финансиране, но за тяхното успешно финализиране ще бъде необходима и подкрепата на Европейски инвестиционен план.

Наличието на сключен договор за мостово финансиране на БЕХ за разплащане на старите дългове на НЕК към двете американски централи не е предпоставка за повишаване на цената на електрическата енергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител от „БСП лява България" Васил Антонов.

Теменужка Петкова припомни, че в началото на 2015 г. българското правителство е започнало интензивни преговори с двете американски централи. Тя коментира, че тези договори са сключени в далечната 2001 г. при други условия. По думите ѝ, от 2005 г. до 2009 г. са сключени голяма част от допълнителните споразумения, с които са договорени допълнителни условия свързани с учредяване на особен залог. „През септември 2015 г.

Българският енергиен холдинг стартира процедура за избор на финансиращи институции, които да осигурят финансиране за разплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи. След успешното приключване на преговорите за изпълнител беше избран консорциум от банки, с който БЕХ подписа договор за мостово финансиране в размер на 535 млн. евро", добави тя.

По отношение на това дали мостовият договор ще окаже влияние върху цената на електрическата енергия, тя посочи, че тази цена за регулаторния сегмент се определя от КЕВР на свободния пазар на база двустранно договаряне или борсова търговия.

„Както вече споменах целта на привеждането финансиране бе разплащането на просрочените задължения на НЕК към двете Топло-електрически централи с цел влизане в сила на постигнатите договорености за намаляване на цените за разполагаемост, с което ще се намалят съответно и разходите на НЕК в качеството му на обществен доставчик", добави министър Петкова и обясни, че наличието на сключен договор за мостово финансиране на БЕХ за разплащане на старите дългове на НЕК към двете американски централи не е предпоставка за повишаване на цената на електрическата енергия.

Правителството отдава ключово значение на развитието на местния добив на енергийни ресурси. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на независимия народен представител Георги Кадиев във връзка с проучване и добив на нефт и газ в находищата „Хан Аспарух", „Терес" и „Силистар".

По думите й, неслучайно едно от първите решения на този кабинет е било свързано с това да стартира процедурата за търсене и проучване дълбоко в Черно море за нефт и газ, по отношение на находищата „Силистар" и „Терес".

Тя поясни, че с решение от 2012 г. Министерски съвет е дал разрешение за избор на титуляр за търсене и проучване в блок 1.21 „Хан Аспарух". „Благодарение на тази важна стъпка днес България може да се похвали с това, че проучването на в блок „Хан Аспарух" вече стартира", заяви тя и поясни, че проучвателният сондаж се извършва от консорциум с доказани енергийни компании.

„През следващите четири до пет месеца ще бъдат обследвани две геоложки структури. След приключване на първите сондажни дейности ще бъде извършен анализ на резултатите и ще бъде оценена перспективността на блока, а през следващата година предстои да бъде прокаран и вторият проучвателен сондаж", добави Теменужка Петкова.

Тя изрази надежда, че в блок „Хан Аспарух" проучванията ще бъдат успешни, имайки предвид предварителните геоложки проучвания и факта, че в единия блок в съседна Румъния вече са открити 84 млрд. кубични метра газ. Енергийният министър добави, че с решение на МС е било открито производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок 1.22 „Терес". Във връзка с това на каква цена България ще купува нефт и газ, тя отбеляза, че реализирането на добитите продукти е право на титуляра.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.