• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

България има осигурено финансиране от 45 млн. евро за газовата връзка със Сърбия

България има осигурено финансиране от 45 млн. евро за газовата връзка със Сърбия

/КРОСС/България има осигурено финансиране от 45 млн. евро по изграждането на интерконектора със Сърбия, който ще влезе в експлоатация до 2020 г. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Тя подписа меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия със сръбския си колега Александър Антич.

„Бих искала да благодаря на моя колега за конструктивния диалог между нашите две страни затова днес този меморандум, който е изключително важен, да бъде факт", заяви Петкова.

По думите ѝ това показва волята на двете страни за реализирането на този проект. Тя уточни, че газовите връзки България-Сърбия и България-Гърция са ключови проекти.

„Те са важни за целия регион на Югоизточна Европа. До края на 2020 г. интерконекторът ще бъде въведен в експлоатация. За радост имаме осигурено финансиране от 45 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност". Това, което остава да бъде стартирано, е втората фаза по строителството на проекта. Параметрите, които сме очертали, са края на 2020 г.", каза още Теменужка Петкова.

С меморандума България и Сърбия се споразумяха да положат максимални усилия да започнат изграждането на връзката най-късно до май 2019 г., така че до края на 2020 г. тя да влезе в експлоатация.

Подписването на меморандума е продължение на сключеното на 14 декември 2012 г. споразумение между двете държави за строителството на газовата връзка.

Изпълнението на първата фаза по проекта на българския участък приключи на 31 декември 2015 г. с финансиране от ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 година".

За втората му фаза е предвидено финансиране по процедура за директно предоставяне на средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година".

Сърбия очаква финансиране за интерконектора с България по оперативна програма през 2018 година, стана ясно от думите на ресорния министър на западната ни съседка. По думите му проектът трябва да бъде приключен през 2020 г.

Той посочи, че интерконекторът Гърция-България също има отношение и за развитието на този между България и Сърбия. „Ще имаме нови източници за доставка на газ от южния газов коридор и предстоящия терминал за втечнен газ в Александруполис", каза още Александър Антич.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не става ясно за какво ще служи тази тръба.

23.01.2017 12:17:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.