• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Агенцията по храните за яйцата с фипронил: Няма място за паника

Агенцията по храните за яйцата с фипронил: Няма място за паника

/КРОСС/ „Няма място за паника, в тези продукти количеството е незначително", обяви пред БТВ зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Тодорка Янковска относно български яйца с фипронил, за които бе съобщено в четвъртък.

Тя обаче беше категорична, че това опасно вещество, което се използва за обезпаразитяване на животни, няма място при отглеждането на кокошки носачки.

По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна концентрация фипронил е над 0,72 мг/кг. При установените у нас яйца е 0,027 мг/кг - доста по-малко, но и доста над пределно допустимото за храни ниво, което е 0,005 мг/кг.

Янковска добави, че процесът на установяване къде има яйца с фипронил продължава. За момента има три регистрирани партиди, за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето.

„Въпросът е кой трябва да бъде даден на прокуратурата. Едва ли някоя от тези птицеферми е правила нарочно това, вероятно става дума за дезинфектант, който не е бил правилно етикетиран" , коментира Богомил Николов от „Активни потребители".

„Този препарат се отделя дълго време, има все още неизлезли резултати, които очакваме да получим. След като приключим, ние ще ги дадем на органите", посочи Янковска.

„Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли. Но не се притеснявам, ще си направя закуска с яйца, количествата са малки, по-скоро нормата е много рестриктивна. Не е чак толкова страшно, въпросът е, че зад това явление има проблем, който трябва да бъде открит - как е станало всичко. Това трябва да се направи, за да може в бъдеще да се избегне", каза още Николов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тези яйца продължават да се продават в магазините. А колко от тях са вложени в други продукти и храни - едва ли някой знае. В името на печалбата, здравето ни е без значение...

15.09.2017 20:55:11

Анонимен

„Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли" - Ако установите и от колко време ядем тези отрови, може да се сетим защо сме все болни....Колкото до закуската - не ви вярвам! При стойности 3,5 пъти над допустимите, едва ли ще тръгнете да си правите омлет.

15.09.2017 10:34:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.