• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

В Костенец ще утилизират гръцки мини

В Костенец ще утилизират гръцки мини

/КРОСС/ Гръцките противопехотни мини, останали след взрива в завода "Миджур", ще бъдат утилизирани в Костенец. Това обяви в Казанлък министърът на отбраната Николай Ненчев. Той обясни, че е потърсена възможност и от частни фирми да извършат унищожаването, но към момента нямало нито една фирма в състояние да го напарви.
"Ще предложа в сряда на заседание на Министерски съвет да търсим други възможности за използване на ново съоръжение, което да позволи да ускорим този процес и да има необходимите гаранции за безопасност", каза още Ненчев.
Засега обаче вкараните от частни фирми близо 190 хил. мини от Гърция ще бъдат разкомплектовани в завода "Цар Саумил" в Костенец, който е част от държавното предприятие "Терем".
Военният министър изрази надежда, че скоро може да принуди частните фирми да си плащат за съхранението на опасните взривни вещества в родните казарми. "Надявам се да ги принудим да започнат да правят това скоро. Касае се за специфични взривни вещества и ние не бихме могли да ги изнесем и прехвърлим в друг частен склад", каза още Ненчев. Той допълни, че на първо време би искал да види кои са тези фирми и как са сключени договорите. "Има някои, които повече от 10 години се охраняват. Това е несериозно и натоварва допълнително орязания бюджет на армията", каза министърът.
Той коментира и разговора си с д-р Константин Тренчев, който му се извинил за обидните квалификации изречени към военнослужещите.
"Поинтересувах се и разбрах че има няколко военнослужещи с тегло над 120 кг., но единият от тях е над два метра. Аз съм засегнат и не бих искал повече да говоря по този въпрос", каза Ненчев.
В Казанлък министърът взе участие в тържествения ритуал по посрещане на 363-те военнослужещи от 27-мия контингент от състава на Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), пише "Труд".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.