• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Длъжници се жалват от агресия и заплахи при извънсъдебни събирания на вземанията

Длъжници се жалват от агресия и заплахи при извънсъдебни събирания на вземанията

София /КРОСС/ Длъжници се оплакват от психически тормоз от някои от фирмите, занимаващи се с извънсъдебно събиране на вземания. Регламент, който да указва правомощията на колекторските фирми все още няма. За неговото създаване се обяви омбудсманът Константин Пенчев, който през седмицата внесе в парламента доклад с подобна препоръка.
"За тях нямаше значение по кое време на денонощието звънят".
"Започва някакъв на практика тормоз".
"То не бяха обиди, то не бяха заплахи, направо ме е срам да кажа как ме наричаха и какво искаха да правят с мен".
Всичко започва заради малка сума пари. 30, 40 или 50 лева, които дължите най-често на мобилен оператор. Дългът се прехвърля на колекторска фирма. Така в живота ви влизат едни момчета, които работят на процент и са силно мотивирани вие да платите.
"Едни широкоплещести с голи глави".
"Винаги са някакви огромни мъже, големи".
"В черно облечени."
"Идвали са вкъщи на портата ".
"Типичните рекетьори".
Обажданията са не само до длъжника. Звъни се на съседи, роднини, на деца, на работното място.
"Един ден ми се обади една жена, представи се за частен съдия изпълнител и се държа много грубо и нахално, аз й казвам, че майка ми е в кома и имам съвсем други проблеми на главата и тя започна да се смее и каза той живият жив, умрелият умрял, но вие си дължите парите, така че ще дойдеме ние да направиме опис".
Сигнали срещу тези фирми има и при омбудсмана. Той от своя страна е сезирал прокуратурата, както и е внесъл доклад в парламента, за да бъдат прекратени порочните практики.
"Това е абсолютно противозаконно и противоречи на всякакви харти на правата на човека. Моята перпоръка в тази насока е да има някакъв регламент. Дали ще бъде лицензиране, дали ще бъде само регистрация, но просто трябва да има някакъв регламент, тези фирми да се знае кои са", посочи Пенчев пред БНТ.
От Асоциацията на колекторските агенции се разграничават от действията на некоректните фирми.
"Практиките от прехода, когато вземанията се събираха по не най-добрия и най-коректния начин за съжаление продължава. Така че от такава гледна точка ние от Асоциацията считаме, че би било здравословно да има някакъв регламент", каза Райна Миткова-Тодорова от Асоциацията на колекторските агенции в България.
За създаването на подобен регламент се говори от години, но това така и не се случва. Хората, подложени на психически тормоз от некоректните фирми сега могат да се обърнат единствено към полицията.
Въпреки проблемите много компании продължават да сключват договори с тези фирми, заради ефективността им при работа с клиенти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.