• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Юнкер и Фицо признават различия, отричат разрив

Юнкер и Фицо признават различия, отричат разрив

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкият премиер Роберт Фицо признаха, че имат различия по някои политики на Европейския съюз, но отрекоха да са в разрив и да кроят планове за радикални промени в ЕС на срещата му на върха тази есен в Братислава, съобщава Клуб Z.

Юнкер и Фицо говориха пред журналисти в словашката столица днес, когато цетралноевропейската страна поема за първи път в историята си шестмесечното председателство на ЕС. Очаква се то да премине под знака на последствията от британския вот за напускане на съюза и на противоречията между неговите членки по повод на миграционната криза и бъдещето на Европа.

Словакия принадлежи към така наречената Вишеградска четворка, в която влизат още Чехия, Полша и Унгария. След британския референдум те поискаха оставката на Юнкер и Комисията да бъде отстранена от бъдещите преговори за развод с Великобритания. Главна роля в тях получи Съветът, където са представени държавите-членки, поискаха т. нар. В-4.

Словакия и Унгария оспорват в Съда на ЕС в Люксембург схемите за преразпределяне на бежанци от Гърция и Италия в останалите страни на съюза, които Комисията предложи, а Съветът прие с квалифицирано мнозинство. Три от вишеградските страни - Чехия, Словакия и Унгария - заедно с Румъния гласуваха против втората схема миналия септември.

Умерен прогрес в рамките на договора
"Ние не искаме да изостряме различията между държавите-членки, искаме да създадем пространство за дискусия", каза Фицо. "Искаме да говорим открито за бъдещето на Европейския съюз".

Той обаче отрече да иска промени в Лисабонския договор по повод решението на британските избиратели страната им да напусне ЕС.

"Нека бъда ясен - ние не искаме такива радикални стъпки", подчерта Фицо.

"Не казвам, че нищо няма да се промени, но нещата, които се движат в правилната посока, няма да се променят", заяви Юнкер.

И двамата отрекоха планове Комисията и нейният председател да бъдат изолирани от неформалната среща на върха в Братислава, която е насрочена за 16 септември. Фицо подчерта, че за него Юнкер е "добър приятел на Словакия" и че въпреки несъгласията на страната му с Комисията по трънливото миграционно досие Братислава ще се старае да бъде "честен брокер" между различните становища в ЕС по време на председателството си.

Словашкият премиер добави, че предстоящата среща на върха "няма скрит дневен ред", че не може да бъде организирана без Комисията и че е била обмисляна още преди британския референдум. Юнкер отрече медийни спекулации, че няма да участва.

В отговор на въпрос дали страната му иска държавите-членки да си върнат част от властта дадена на ЕС, Фицо отговори: "Трябва да има равновесие между институциите и държавите-членки. Никой от тях не бива да доминира".

"Има конфликт между словашкото правителство и Комисията по някои, но не по всички въпроси", каза Юнкер по темата за миграцията. "Не мисля, че трябва да преувеличаваме това".

Словакия отказва да изпълнява квотата си за приемане на бежанци от Италия и Гърция. В предизборната си кампания, социалдемократът Фицо използва обилно антиимигрантска реторика на изборите през март. Той обеща на словаците да не допуска мюсюлмани в страната. "Няма 100 процента съгласие по всички миграционни политики", каза Фицо, посочвайки, че все пак точките на разминаване с Брюксел са по-малко от тези, които Словакия подкрепя. "Трябва да има повече гъвкавост, държавите-членки да излизат със свои инициативи. Имаме нужда от различни инструменти".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.