• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Работници на "Терем - Флотски арсенал" излязоха на протест срещу сливане

Работници на "Терем - Флотски арсенал" излязоха на протест срещу сливане

/КРОСС/ Над 100 работници от Кораборемонтния завод "Терем - Флотски Арсенал" блокираха за десет минути пътя Варна-Белослав. Те протестират срещу придобиването на нови задължения от предприятието, което ще доведе до източване на дружеството и назначаването на съуправител на завода. Те са притеснени и за работните си места, защото предстоят съкращения, предава БНТ.

Протестиращите са недоволни от идеята за сливането на "Терем - Флотски арсенал" с "Терем - Овеч" в Провадия. Провадийското дружество има 2 милиона лева задължения. Опасенията на работниците са, че те ще бъдат платени от "Терем - Флотски арсенал". Има решение варненското дружество да купи производствени халета и казарма за около 2 милиона лева.

„Т.е. по този начин ще стане едно източване на завода, близо 4 милиона. Което за нас изобщо не е желателно и ние не го искаме. Защото нямаме намерение да работим за основни средства за халета и казарма, които ние сме ги строили", обяви Живко Тузсузов, председател на синдикат „Промяна" в КРЗ „Терем - Флотски Арсенал".
Иван Досков - изпълнителен директор на „Терем" ЕАД отговори:

„Има подготвителни действия в тази връзка, но окончателно решение за вливането на Овеч Провадия в „КРЗ Флотски арсенал" не е взето".

Живко Тузсузов обаче контрира: „Аз го видях написано черно на бяло решение на съвета на директорите, което за нас е като закон".

Според назначения съуправител на „Терем - Флотски Арсенал" Данко Момчилов от миналата година дружеството има 4 милиона лева задължения.

„Дружеството трябва малко да се преструктурира, за да бъде ефективно. Няма да има много съкращения, тук става въпрос за хора, които са упражнили, получили са и са придобили правото си на пенсия. И от много години продължават да работят в дружеството", каза Момчилов.

Той допълни, че вече има договори за ремонт на кораби. Никой от работещите обаче не е сигурен за мястото си.

„За последната една година заводът е намалял от 750 на 600 души и изтичат предимно млади кадри", каза Диана Неделчева, технически сътрудник.

„От няколко месеца заводът не работи така, както работеше преди. Основната цел на софийското ни управление е да осигурява работа, такава не ни се осигурява. Съзнателно завода се води към дъното", добави Росица Демирова, счетоводител.

Работниците заявиха, че ако проблемите не бъдат решени, ще пренесат протеста на жълтите павета.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.