• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Франция и Япония пращат сонда до марсианска луна

Франция и Япония пращат сонда до марсианска луна

/КРОСС/ Франция и Япония планират да изпратят сонда до марсианския спътник Фобос, която да вземе проби от космическото тяло и да ги донесе на Земята, съобщи "Нешънъл джиографик" с позоваване на френския Център за космически изследвания.

Предвижда се апаратът да бъде изстрелян към Марс през 2024 г.

В началото на седмицата Париж и Токио сключиха предварително споразумение и до края на годината ще вземат окончателно решение за своята мисия.

"Това е много важна мисия, тъй като, освен Луната, това ще е първият път, в който проби от сателит на планета ще бъдат върнати на Земята." - коментира ръководителят на Центъра за космически изследвания Жан-Ив льо Гал.

Той смята, че изпращането на совалка до Фобос ще е по-лесно, отколкото до Марс, тъй като апаратът няма да се сблъсква с тежката атмосфера на планетата.

Яйцевидният Фобос е по-голямата от двете луни на Червената планета. Той е с диаметър от 27 км. Фобос е и спътникът, който се намира най-близо до своята планета - само на 6000 км, като всяка година разстоянието се скъсява с около 2 метра. Предполага се, че той ще бъде напълно притеглен от Марс след около 30 до 50 млн. години.

Учените се надяват, че с анализ на неговия състав може да бъде определен произходът му. Според една от теориите луната е бивш астероид, уловен от гравитацията на Марс. Според друга тя е остатък от образуването на самата планета.

През 2011 г. Русия изстреля апарат, който трябваше да проучи Фобос, но мисията беше неуспешна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.