• 09 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 32°C

Проф. В. Димитров: Оманският фонд трябва да заведе иск срещу Цветан Василев, а не срещу България

Проф. В. Димитров: Оманският фонд трябва да заведе иск срещу Цветан Василев, а не срещу България

/КРОСС/ Оманският фонд трябва да заведе иск заради фалита на Корпоративна търговска банка срещу Цветан Василев, а не срещу българската държава, заяви финансистът проф. Валери Димитров в интервю за БНР. 

Единственият аргумент, който може да има правна стойност срещу държавата, е, че според законодателството Фондът не е успял да защити правата си и да обжалва съдебните решения в качеството си на акционер.

Искът за 150 милиона евро, заведен от Оманския фонд пред Арбитражния съд във Вашингтон, е наистина неоснователен, заяви Димитров: „Каузата на Оманския фонд е крайно съмнителна, в морално и в юридическо отношение. Оманският фонд е акционер в КТБ и би следвало да знае практиките на банката по отношение на кредитния й портфейл. Оманският фонд, като акционер с определено дялово участие 30%, има достатъчно правни инструменти, за да се обърне към основния акционер на банката - дружеството „Бромак", и този, който е притежател на акциите в „Бромак" - председателят на Надзорния съвет Цветан Василев, за обезщетението, за вредите, които са причинени.

БНБ е защитена от закона с имунитет срещу съдебни искове за надзорните ѝ решения - освен ако не се докажат злоумишлени действия, коментира още проф. Димитров: „Съответно, ако се докаже, че БНБ, като надзорниците, нейни длъжностни лица, умишлено - обаче трябва да се докаже, което е много трудно, са допринесли за щетите, причинени на кредитори и на акционери, тогава има основание за подобно нещо.
Оманският фонд обаче има основание за недоволство, защото законът не му е позволил да упражни акционерните си права.

Тоест, да атакува отнемането на лиценза. Това за мене, като юрист, е изключително спорно, заяви финансистът проф. Димитров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.