• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Шефът на НОИ: Половината от хората не правят избор къде да се осигуряват

Шефът на НОИ: Половината от хората не правят избор къде да се осигуряват

София /КРОСС/ Половината от хората не правят избор къде да се осигуряват и разпределянето им става автоматично към пенсионните фондове. Това заяви пред журналисти управителят на НОИ Бисер Петков след приемането на бюджета на ДОО от парламентарната бюджетна комисия.
По думите му, ако приетото днес предложение мине в пленарната зала и влезе в сила, това би означавало, че от следващата година такива хора автоматично ще бъдат разпределени към НОИ и няма да имат право повече да се върнат към някои от частните пенсионни фондове.
Надявам се, че тези промени, ако влязат в сила, ще стимулират хората да се замислят и да правят избор за своето бъдеще, така че процентът на хората, които не са избрали фонд да бъде по-малък, коментира Петков. Той уточни, че в приетите днес текстове се предвижда само лицата, за които сега възниква задължение за осигуряване да имат едногодишен срок, в който да изберат къде да отива вноската от пет процента, предвидена за втория стълб на общественото осигуряване.
За работещите, които в момента се осигуряват в универсален пенсионен фонд има такава възможност - ако желаят да прехвърлят средствата си във фонда на Държавното обществено осигуряване, обясни Петков. В този случай те ще получат пълната си пенсия от ДОО, когато се пенсионират, а ако продължат да се осигуряват в частен пенсионен фонд ще получават част от пенсията си от ДОО, а останалата част - от частния пенсионен фонд, добави управителят на НОИ. Той коментира, че идеята на предложението е не НОИ да започне да работи като 11-ти пенсионен фонд, а да продължи да работи по разходопокривната система, където парите не се инвестират, а средствата от вноските, допълнени със субсидия от бюджета отиват за изплащане на пенсиите на всички пенсионери.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да но половината правим избор и то много внимателно!

16.12.2014 17:39:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.