• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Фонда за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.

Фонда за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.

/КРОСС/ Все още има закъснение в работата на Фонда за лечение на деца, тъй като единият съвет е отложен и сега общественият съвет на Фонда се опитва по електронен път да ускори този процес, но е дискусионно дали това е най-добрият начин за комуникация. това каза в студиото на БНТ д-р Анелия Буева, представител на обществения съвет на ЦФЛД.

Д-р Буева представи документи, които показват как през годините се е увеличил броят на децата, които са финансирани от фонда през годините, в които той съществува. От документите се вижда, че за последната година децата, на които Фонда е помогнал са 1390. В самото начало е помагано на 9 деца годишно, като в първите 6 години помощта е била за не повече от 100 деца на година. През последните 6 години се увеличава непрекъснато броя на децата.

Тя обясни как процедира Фонда. Хората подават своите документи и Фонда класифицира по специалности - ортопедия, кардиология, онкохематология. Изпраща документите за становища от специалистите в чуждите клиники, за да получи оферта от там и съставя подробен списък на всичките деца. На заседанията на Фонда, които са два пъти се дискутира как са се вземе необходимото решение. Това е месечно над 100 деца, което е огромен труд, каза още д-р Буева.

Буева не може да коментира дали има злоупотреби с пари на фонда. Тя е категорична, че са спазвани процедурите, които са предвидени в правилата на фонда за одобряване на децата. В разговора тя допълни, че не разбира хората, които казват, че не са доволни и да кажат от кое, защото аргументите за бензина за нея не са сериозни.

Нели Логофетова, която също е представител на обществения съвет на Фонда заяви, че всичко, което се случи е нанесло много тежък удар на Фонда в доверието на обществото и тези тежки обвинения за корупционни схеми и липсата на прозрачност ще оттегли дарителите.

Засегната бе темата за медицинските изделия за ортопедични интервенции, които се поемат от Фонда, а не от здравната каса. Касата поема болничното лечение, но не дава пари за тези консумативни. Въпросът е бил поставян многократно пред Министерството на здравеопазването, но до този момент нещата стоят така.

"Относно медицинските изделия смятам, че те са препъни камък и ако нещо трябва да се промени в работата на Фонда, това е Министерството да си изпълни наредбата, по която всички медицински изделия трябва да бъдат остойностени. Както има позитивен списък за лекарствените средства, така да има списък с всички медицински изделия. Това би облекчило работата на Фонда, защото специално в този мандат, в който участвам аз, Фонда извоюва вътрешни правила, с които наложи самите болници да имат договори за обществени поръчки за медицинските изделия. За 3 години цената на тези медицински изделия скочи с над 100 процента.", каза Нели Логофетова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.