• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

П. Александров: Ако ФЛДЧ спре да издава формуляр S2, много деца няма да могат да заминат на лечение

П. Александров: Ако ФЛДЧ спре да издава формуляр S2, много деца няма да могат да заминат на лечение

/КРОСС/ „Имам чувството, че всеки ден се измислят нови неща, които да се изискват от Фонда, само и само да не се плаща. Не виждам проблем с тези протоколи. Просто до октомври, откакто съм директор, протоколи не са изисквани. Начинът на плащане винаги е бил един и същ. Не мисля, че най-важното в случая са протоколите. Това са начини да се бавят плащания и да се злепостави Фондът спрямо контрагентите, към които вече дължим толкова пари", каза директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров по повод забавянето на плащания от Министерството на здравеопазването към Фонда. 

П. Александров заяви още, че ако Фондът спре да издава формуляра S2, то доста деца няма да могат да заминат на лечение: „Този формуляр увеличава много повече лечението на деца. С него се лекува по-евтино в европейските клиники, а и не се изисква предварително плащане".

Десислава Хормузова, член на Обществения съвет към ФЛДЧ, посочи, че на срещата с представители на Министерството на здравеопазването в понеделник като причина за забавянето на средствата са били посочени липсващите протоколи, както и това, че директорът на Фонда е издавал формуляр S2 в закононарушение, защото този формуляр може да се издава само от МЗ и НЗОК: „Те бяха там очевидно, за да ни убедят, че по много правилни причини не са отпуснали пари на Фонда за лечение на деца за октомври и ноември. Нас техният отговор не ни удовлетвори, защото изтъкнаха една абсолютно техническа причина - непредставяне на някакви протоколи от заседания на Обществен съвет, като ни обясниха, че това е важен финансов документ. Но това не е финансов документ, той е второстепенен документ и когато се касае за живота на деца, не може да бъде представян като основание да се спре тяхното лечение, защото те не си даваха сметка, че по този начин спират лечението на децата. Това са хора, които не са виждали тежкоболно дете, което се бори за живота си. Намираме техният отговор за смешно оправдание. Разбрахме се и за втора среща, на която да се реши проблемът с формуляра S2, защото те намират, че това, което прави директорът на Фонда, е огромна грешка и нарушение".

От Обществения съвет от квотата на НПО и медии се притесняват също, че всичко това цели да бъде сменен директорът на Фонда или самият фонд да премине към администрацията на МЗ.

Мария Чернева, журналист от БНТ от квотата на обществените медии, заяви: „Защо имам съмнение, че са вдигнали мерника на Фонда? Защото една от така подхвърлените идеи беше - дали не е по-добре Фондът да бъде закрит и функциите му да се поемат от администрацията на МЗ? Ами не, не е по-добре. Администрацията на Фонда е хиперспециализирана в нещо много конкретно. Ако мине към администрацията на МЗ, вярвайте ми, ще има големи сътресения".

Досега неразплатените средства към Фонда като задължения към лечебните заведения в България са 586 428 хил. лв., към „България Еър" по договор за обществена поръчка - 31 хил. лв., към клиники в чужбина - 1,782 млн. лева. Бюджетът на Фонда за 2015 г. е 12 млн. лева. От началото на годината са изразходвани 9 млн. лв., посочва БНР.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.