• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кабинетът ще определи кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ

Кабинетът ще определи кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ

/КРОСС/ ГЕРБ оставя вратичка правителството да дописва скандалните пенсионни промени за избора къде да се осигуряват българите - само в НОИ или и в частен пенсионен фонд. Българите, родени след 1959 г., които се осигуряват в момента в универсален пенсионен фонд, ще могат да изберат еднократно дали да се прехвърлят само в НОИ. Как ще става това обаче ще реши Министерският съвет в подзаконов нормативен документ, който тепърва ще се пише. Този текст е приет незабелязано на второ четене в бюджетната комисия чрез промяна на една цифра и се видя едва от доклада на заседанието, разпространен късно вчера след обяд.

Новият текст отваря възможност пред управляващите да поставят редица условия за начина, по който всички българи трябва да заявят къде искат да се внасят осигуровките им. Опасенията на експертите бяха дали промените няма да бъдат разширени, като се предвиди всички родени след 1959 г. да заявят изрично, че искат да останат в пенсионен фонд, а ако не се определят, да бъдат прехвърлени автоматично в НОИ. Сега такъв режим се предвижда за хората, които ще започват първа работа, като срокът да направят избор е 1 година. Ако не изявят волята си изрично, ще бъдат директно прехвърлени в НОИ. В текстовете се предвижда изборът да се прави веднъж в живота и да не може да се променя, ако човек размисли след години.

"Имам информация, че всички осигуряващи се българи ще трябва да потвърдят, че остават във фонда си, иначе ще бъдат автоматично прехвърлени в НОИ", заяви Владимир Каролев, съветник на икономическия министър. Това би довело до невероятен хаос и опашки пред НОИ. В тази посока са подозренията и на пенсионните фондове. "Бих искала да видя дали са верни декларациите на управляващите, че няма да е необходимо клиентите на универсалните пенсионни фондове да правят каквото и да е, ако искат да запазят сегашната схема на осигуряване. Да не се окаже, че се предвижда нещо друго, защото един от смущаващите текстове в този закон е алинея, в която пише, че цялата процедура за това как ще се извършва изборът от хората щяла да бъде разписана в наредба на Министерския съвет, която не сме видели", коментира и шефът на пенсионен фонд "Доверие" Даниела Петкова пред "Офнюз".

Междувременно става все по-трудно да се прогнозира какво точно ще приеме днес парламентът и дали въобще ще се стигне до второ четене на промените в пленарна зала. Вчера от Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че е наредил на финансовия министър да му подготви предложение, според което изборът няма да е еднократен, а ще може да се ревизира. "Не знам срещу какво ще се протестира - че даваме демокрация. Единственото, което виждам, че може да имат основание, е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ни подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение", разясни премиерът. Вкарването на подобни текстове в пленарна зала обаче би било в нарушение на правилника на парламента, защото те не са само техническа редакция, а променят смисъла на закона.

"Ако допускаме, сега не му харесват на даден човек или не е убеден, че в този пенсионен фонд правилно и сигурно парите му се управляват, да отиде в НОИ. Хубаво, но след една година или две види, че някой пенсионен фонд много добре работи и дават по-голяма ликвидност, по-голяма доходност на парите, да има възможност да се върне обратно. Ето, това само не е предвидено, което аз с две ръце бих го подкрепил", разви идеята си премиерът.

Борисов съобщи още, че се е разбрал с лидерите на БСП Михаил Миков и на ДСБ Радан Кънев да обсъждат пенсионната реформа и след коледната ваканция. Макар това да не означава обезателно, че днес няма да има гласуване, това изявление веднага породи слухове сред депутатите, че промените ще бъдат изтеглени.

Умишлено или не, премиерът обърка универсалните фондове с професионалните. "Пенсионните фондове, които би трябвало вече да започнат да изплащат пенсиите, не са в състояние - могат да изплатят съвсем малки суми. Предлагам и предложих всеки да има право на информиран избор - да прецени дали в НОИ, дали в частен пенсионен фонд. Това е демокрацията", обясни Борисов в Брюксел. Проблеми с изплащането обаче имат професионалните фондове, а ключовите промени за избора касаят универсалните. "От случая с КТБ си направих извод - когато нещо става автоматично и безконтролно, в един момент дори стабилна институция като БНБ се оказа, че не контролира, както трябва", заяви Борисов. Според него Комисията за финансов надзор, която контролира пенсионните дружества, би могла да установи дали те разполагат с достатъчно средства и дали правилно работят с тях.

"Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех", заявиха вчера от Реформаторския блок. "Правото на избор е еднократно в посока от частните фондове към солидарния фонд, тъй като в солидарния фонд няма лични сметки, вие не можете да преместите нашата сметка там и след това да я върнете обратно. НОИ е солидарна система, те не инвестират. Там тези пари, които влизат този месец, се харчат следващия месец. Това е съвсем друг тип фонд, така че движението към него няма как да запази личната партида", разясни пък Калфин.

Снощи пред МС се проведе и протест срещу готвените пенсионни промени.

 

Пет дни след появата на скандалните предложения Комисията за финансов надзор най-сетне взе отношение по темата. "Комисията счита за изключително вредни множеството твърдения и изказвания в публичното пространство, че средствата на осигурените лица в пенсионните фондове са "изчезнали", "присвоени" или "загубени". Такова говорене не само е безотговорно и невярно, но е и вредно и опасно за финансовата стабилност у нас", заявяват от органа, който наблюдава частните дружества.

КФН дава и справка къде са инвестициите на дружествата. Към 30.09.2014 г. 2.363 млрд. лв. са в държавни ценни книжа (в т.ч. 1.511 млрд. лв. чужди), 930.635 млн. лв. в корпоративни облигации (от тях 622.711 млн. лв. чужди), 80 млн. лв. в общински облигации (71.155 млн. лв. чужди), 1.740 млрд. лв. в акции, права и дялове, от които 925 млн. чужди), 514.9 млн. лв. в банкови депозити в страната, 146 млн. лв. в инвестиционни имоти в страната. Освен инвестиции в тези инструменти, част от активите на УПФ са под формата на парични средства - 561.494 млн. лв. и краткосрочни вземания - 75.798 млн. лв.

Комисията изтъква и предложението си за сериозна редукция с 40% на таксите и удръжките, които се събират от осигурените лица. Ако предложението бъде одобрено, средствата по партидата на осигуреното лице биха се увеличили с 20% за период от 40 години, пишат от КФН.

По повод на твърденията на депутатите, че не знаят нищо за инвестициите на пенсионните фондове, от КФН напомнят, че цялата информация е публична и може да се намери в интернет.

БСП събира подписи за анкетна комисия, в която да влязат всички заинтересовани страни по казуса с промяната в начина на осигуряване и предложението на ГЕРБ хората да могат да си прехвърлят парите от частните пенсионни фондове в НОИ. Решението е взето на заседание на червената група, научи "Сега". По думите на Румен Гечев от неформални разговори с други политически сили в НС станало ясно, че инициативата ще получи подкрепа.

Социалистите предлагат в комисията да влязат по един-двама представители на всяка парламентарна група, които да проведат съответните срещи с КФН, пенсионните фондове, МФ, както и с асоциацията на пенсионерите, за да се видят плюсовете и минусите на идеята, обясни Румен Гечев. Левите не са съгласни пенсионните промени да се правят на парче, без да е ясна цялостната реформа.

Междувременно работодателите призоваха Росен Плевнелиев да наложи вето над промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване в частта, засягаща Кодекса за социално осигуряване. Това обяви Димитър Бранков от БСК след среща на няколко работодателски организации с поредната политическа сила в НС - БДЦ. За работодателите това е радикална промяна в пенсионноосигурителния модел. От групата на Бареков също остават твърдо "против", както и Патриотичният фронт и РБ.

Реформаторите изостриха тона, засегнати от изказването на финансовия министър Владислав Горанов ден по-рано, че не подкрепят реформа, а са партии с реформаторски уклон. Горанов неглижира партньорите на правителството с думите, че от партии с 4-5% нищо не зависи. Вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е извинил на реформаторите за думите на Горанов. Обяви го в декларация от трибуната в пленарната зала лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той предупреди, че софиянци вече излизат на протести, и то без намесата на реформаторите, които бяха първите, въстанали срещу изненадващите промени, лансирани от ГЕРБ. За снощи беше планиран граждански протест срещу намеренията на Борисов.

Кънев разкритикува, че промяната в КСО влиза в програмата на 43-тото НС в нарушение на всички норми, предвиждащи процедура за промяна на осигурителното законодателство - без да е съгласувана с надзора на НОИ, без да е обсъждана и приемана от правителството или със социалните партньори. По промяната липсва становище на социалното министерство и социалната комисия, констатира като парадокс Кънев. Той упрекна ГЕРБ, че "с това парламентарно поведение рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на компромис". Той намекна за задкулисие, като направи паралел между това, че "ние още не знаем кой предложи Делян Пеевски" "и днес не знаем кой и защо предлага промените в КСО, какви са аргументите и политическите цели". Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова отново повтори, че "това не е смяна на модела". Правело се в името на това хората да бъдат свободни и информирани и да решават сами за парите си, а не политиците да го правят вместо тях, а фондовете да се размърдат.

Проверка на "Сега" установи, че дори в една партия депутатите имат различни мнения относно собствените си партиди за втора пенсия. Докато Георги Кадиев от БСП все още не е взел решение, защото и в двете посоки има плюсове, то Драгомир Стойнев е категоричен, че ще предпочете НОИ. Данаил Кирилов от ГЕРБ и Четин Казак от ДПС първо искат да се запознаят с данните по своите партиди и състоянието на фонда си, чак след това ще решават, докато Борис Станимиров от ГЕРБ и Искрен Веселинов от РБ нямат никакво колебание - няма да си местят парите от частните фондове. Там ще си остави вноските и лидерът на БДЦ Николай Бареков, както и Николай Александров от "Атака".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.