• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

850 стартиращи и социални предприятия имат шанс да получат нисколихвено кредитиране

850 стартиращи и социални предприятия имат шанс да получат нисколихвено кредитиране
Фонд на фондовете подписа договори за изпълнение на финансов инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“

/КРОСС/ Фонд на фондовете (ФнФ) подписа договори с Първа инвестиционна банка (ПИБ), Микрофонд и СиС Кредит - избраните посредници за изпълнение на финансов инструмент „Микрокредитиране със споделен риск". Средствата са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 (ОПРЧР), съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
"За мен е удоволствие да присъствам на подписването на споразумението за втория транш на Фонда на фондовете с финансиращи институции и финансови посредници. Това коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. ОП „Развитие на човешките ресурси" беше първата, която още през 2015 година подписа споразумението си с Фонда на фондовете на обща стойност 70 милиона лева", допълни тя. "Темата с предприемачеството винаги е била в полезрението на политиката на министерството, затова решихме да рискуваме в този програмен период с един нов подход, създавайки тези инструменти, насочени към младите хора до 29 години, насочени към хора, които поради някаква причина са извън пазара на труда", допълни зам.-социалният министър.

Според подписаното споразумение ПИБ ще управлява публичен ресурс в размер на 15 млн. лв., като банката е поела ангажимент да осигури допълнителни 4 825 000 лв. частен капитал. По този начин общата сума, която ще достигне до крайните получатели под формата на микрокредити се очаква да е в размер на 19,30 млн. лв.
На микрофинансиращата институция Микрофонд, ФнФ предоставя за управление 3 млн. лв., като се очаква чрез допълнителния частен ресурс, общата сума насочена към крайните получатели да достигне 3,23 млн. лв.
СиС Кредит, която също е активна в микрокредитирането, ще управлява 2.5 млн. лв., като чрез частно съфинансиране ще осигури на кредитополучателите общо 2,84 млн. лв.

"С днешното подписване заедно с нашите финансови посредници, вече партньори, ние предоставяме на микропредприятията ресурс в размер на повече от 25 милиона лева", коментира от своя страа изпълнителният директор на Фонда на фондовете Александър Георгиев. "Това е една сериозна подкрепа за техните бизнес начинания и е една сериозна подкрепа за цялостната политика на държавата по отношение на пазара на труда", допълни той.
"За нас в ПИБ е приоритет да насърчаваме предприемачеството . Ние бихме искали, използвайки тези средства да достигнем до максимално широк брой потенциални клиенти, които ще започнат или доразвият своята дейност." Това коментира от своя страна Севдалина Василева, изпълнителен директор на ПИБ. Ресурсът, който ние сме се ангажирали да предоставим е 19.3 милиона лева, допълни още тя.

Общите средства за финансиране, включващи публичния и частния ресурс, които се насочват към пазара са в размер на 25,4 млн. лв. С тях се очаква 850 стартиращи и социални предприятия да получат нисколихвено кредитиране.
Средствата, които Фонд на фондовете предоставя, са при нулева лихва, а финансовите посредници прилагат пазарна лихва върху частното съфинансиране. По този начин крайните получатели ще заплащат среднопретеглена лихва, която е значително по-благоприятна от пазарната за сходни кредити.
Размерът на микрокредитите е от 5 000 лв. до 48 895 лв., като заемите могат да са със срок на погасяване до 10 години и до 2 години гратисен период за главницата по кредита.

Целта на инструмента е подобряване на достъпа до финансиране за създаване и развитие на стартиращи предприятия, включително на лица от определени уязвими групи (безработни над 6 месеца, младежи до 29 години вкл. и хора с увреждания) и на социални предприятия.
Чрез финансовия инструмент „Микрокредитиране със споделен риск" ще се подпомагат дейности, свързани с придобиването на материални и нематериални активи; работен капитал във връзка с развитие/разширяване на дейности на предприятието или самонаетото лице; развитието и повишаването на уменията на работниците и служителите, или на предприемача в случай на самостоятелна заетост.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стефан

Фонда на фондовете е избрал доста добър партньор в лицето на ПИБ, които имат доста голяма клонова мрежа в цялата страна и като нищо ще стигнат и до по-малките населени места!

28.06.2019 11:46:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.