• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

"Индипендънт" става само кибериздание

"Индипендънт" става само кибериздание

/КРОСС/Персоналът на британския вестник „Индипендънт" публикува последния си хартиен брой преди изданието с 30-годишна история да мине изцяло в онлайн формат. Вестникът пише, че историята ще бъде съдник на неговия „смел преход" към онлайн медиите, съобщи Нова тв. Промяната е „пример за следване и от други вестници по света".

„Днес печатниците са спрели, мастилото е изсъхнало и вестниците повече няма да шумолят. Но докато една глава се затваря, друга се отваря и духът на „Индипендънт" ще процъфтява", пише в редакционната статия на последния хартиен брой, цитиран от "Франс прес".

Роденият в Русия британски собственик на вестника Евгений Лебедев, който обяви закриването на печатното издание миналия месец, пише, че журналистиката се е "променила до неузнаваемост" и вестникът "също трябва да се промени".

По данни на британските медии спирането на хартиената версия на изданието може да е предизвикано и от загуби. След като вестникът бе купен от Александър Лебедев (бащата на Евгений - б.ред.), редакцията започна да прави интернет издание, адресирано към новото поколение. То се оказа печелившо, но скоро ще бъде продадено на регионалното издателство Johnston Press за 24 млн. паунда.

Заради преминаването към цифров формат 70 души от редакцията остават без работа.

Първият брой на вестника излезе през 1986 година, а през 2004 г. изданието бе удостоено със званието „Национален вестник на годината", което се връчва от асоциацията British Press Awards.

Другото издание на фамилията Лебедев - вечерният всекидневник „Ивнинг стандарт" - ще продължава да излиза в печатен формат.

„Индипендънт" стана първата жертва от еволюцията на британските медии и прехода от печатен на дигитален формат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.